Левко Колодуб - "Лялька співає"

 
Бесіда. Композитор.
1 травня 1930
Український композитор, педагог, музично-громадський діяч, народний артист України.

      Колодуб Лев Миколайович  народився 1 травня 1930 у м.Київ. Мама майбутнього композитора Лідія Андріївна була оперною співачкою, бабуся — вчителькою музики. Навчався в Харківській середній спеціалізованій музичній школі-інтернат як кларнетист. Спочатку викладає музично-теоретичні предмети у Київському театральному інституті, а з 1966 р. викладає у Київській консерваторії. З 1977 р. є доцентом, а з 1985 — професором. Очолив кафедру музично-інформаційних технології, яка була тоді створена. В 1994—97 був головою Київської міської організації Національно спілки композиторів України.

"...Творчі інтереси композитора широкі й різноманітні. Його приваблюють й музично-театральні жанри, й симфонічна музика (композитором написано більш як 30 симфонічних творів) й камерна мініатюра (особливо ефектні п'єси для духових)...
...В музиці Л.Колодуба прекрасно поєднуються високий професіоналізм, майстерність сучасного митця з дохідливостю й демократичною сутністю образів, в результаті чого й народжується істинне мистецтво".
                                       Музикознавець Т.Невінчана

Гра «Завершіть речення».
      Вчитель починає речення – діти продовжують.
·       Вірші пишуть… (поети)
·       Картини пишуть… (художники)
·       В балеті танцюють… (балерини, танцівники)
·       Музику створює… (композитори)

Бесіда.
·       Як назвати того, хто виконує музику?
Виконавець – людина, яка виконує музику.
·       Хто важливіший – композитор чи виконавець?
(Діти за допомогою вчителя приходять до висновку, що важливі і композитор і  виконавець, а найбільша цінність – це результат їхньої творчості.)
      Подивіться, будь ласка, на малюнки, що роблять звірята?
Співають!

Грають!

        Так, вони співають і грають. Музика для співу називається вокальною, а для виконання на музичних інструментах – інструментальною.

Слухання музики.
       Сьогодні на уроці ми познайомимося з українським композитором Левком Колодубом. Він пише багато різної музики для дорослих, але й прекрасну музику для дітей. «Лялька співає» - один з таких творів. Послухайте твір.


Запитання.
·       Який він: вокальний чи інструментальний?
·       Який голос ляльки?
·       Який характер цього музичного твору?

Повторне слухання, відповіді, узагальнення.
       Відповіді дітей: 1.Інструментальний. 2.Спокійний, лагідний. 3.Голосу не було чути грала тільки мелодія.

   Так, хоч твір називається «лялька співає», але виконують цю мелодію інструменти. Так як називається музика для виконання на музичних інструментах? (Інструментальною)

Скачати одним файлом 

Коментарі

Популярні публікації