Віктор Косенко - "За метеликом"

Замітка для вчителя.

      Твори Віктора Косенка мають високу мистецьку якість та художню цінність. П’єси для дітей, написані цим композитором, правдиво відображають та відверто висловлюють почуття дитини, вони насичені  добротою та любов’ю до життя.

Бесіда.
      Віктор Степанович Косенко – талановитий український композитор, творець музики, в якій твори для дітей займають важливе місце. Народився він 24 листопада 1896 року у місті Санкт-Петербурзі в сім’ї військовослужбовця. Через два роки батька перевели до Варшави. Там його родина прожила до 1914 року.
      Музичні здібності Віктора виявилися рано: у п’ять-шість років він досить вільно підбирав на фортепіано знайомі мелодії. Хлопчик мав абсолютний слух, прекрасну музичну пам’ять, уже тоді намагався імпровізувати. Особливий вплив на майбутнього композитора справила родина. Мати майбутнього композитора Леопольда Йосипівна добре грала на фортепіано. Невід’ємними у побуті Косенків були домашні музичні вечори. Часто у них збиралися друзі і знайомі – любителі музики. На цих маленьких вечорах Віктор  вперше слухав фортепіанні п’єси Чайковського, Шопена, Гріга, Мендельсона. Традицію домашніх музичних вечорів Віктор Степанович проніс крізь усе своє життя. У родині з любов’ю співали українські та російські пісні. Знайомство з музичним  фольклором єднало хлопчика з мистецтвом рідного народу. Пісні западали йому в душу, щоб через багато років вилитися у власні  музичні твори.
  Величезну увагу композитор приділяє дітям. Пройшовши складний, не позбавлений протиріч шлях свого становлення, композитор у пору духовної і творчої зрілості створює перші твори для дітей – «4 дитячі п’єси» (1930) - Віктор Косенко написав їх спеціально для «Українського радянського фортепіанного репертуару». Вже вони виявили тонке розуміння ним дитячої психології, глибоке знання педагогічних завдань. Наступним був «Збірник дитячих п’єс для фортепіано» (1930). Створений у 1936 році альбом «24 дитячі п’єси для фортепіано» став визначною подією не лише у творчості композитора, а й в усій радянській фортепіанній літературі для дітей. Збірник і тепер є одним з найулюбленіших серед маленьких музикантів.

Хвилинка-цікавинка.
      Серйозно займатися музикою Косенко почав досить пізно. Очевидно, батьки мріяли про традиційну в родині військову кар’єру сина. Проте великий потяг Віктора до музики змусив їх серйозно подумати про його музичну освіту. Допоміг цьому і один випадок. «Сестра Марія надто ревниво ставилася до свого репертуару, і тому, коли мала йти кудись, то свої ноти замикала. І ось, повертаючись якось додому, вона почула, що з відчиненого вікна її кімнати линуть звуки бетховенської сонати, яку вона саме готувала для консерваторії. Обурена, вбігла в кімнату, маючи намір суворо вичитати порушникові, але… зупинилася вражена: за роялем сидів дев’ятирічний Вітя і без нот – на слух ­– грав бетховенську сонату. Патетичну, сповзаючи зі стільця тоді, коли, на його думку, потрібно було натискати на педалі»*. Сестра дала Вікторові кілька уроків, під час яких пояснила братові основи нотної грамоти.  

Бесіда.
      Хто з дітей не бігав влітку за метеликами, не стежив за ними, коли вони весело перелітають з квітки на квітку. Композитор Косенко змалював цю веселу розвагу у фортепіанній п'єсі «За метеликом».
      Спочатку музика звучить бадьоро, голосно, у стрімкому темпі, з рішучими акцентами на окремих звуках. Може, це хлопчик біжить-підстрибує за метеликом, намагаючись піймати його сачком? Та раптом рух припиняється, чути тихі, тривалі звуки. Може, метелик сів на квітку? Треба не бігти, а підійти тихенько, щоб не злякати його. Та метелик злетів — і знову музика змальовує його веселе кружляння. Поступово легке уривчасте звучання стає все тихішим (неначе віддаляється), піднімається вгору і зовсім затихає — метелик відлетів.
  Пропоную вам розглянути картини перед прослуховуванням музичного твору.

  
   

Слухання музики.



Запитання.
      Якого метелика змальовував композитор: сумного чи веселого? Чи зміниться характер музики, якщо виконати п*єсу в повільному темпі? (метод "руйнування образу") Який настрій у хлопчика, що наздоганяє метелика?

Слухання вірша.
       Прослухайте вірш української поетеси Наталі Забіли, який прекрасно передає настрій пєси Віктора Косенка. Після цього, повторно прослухайте музичний твір.

Я біжу, біжу по гаю,
Я метелика впіймаю.
А метелик не схотів —
Геть від мене полетів.

Сів метелик на травичку,
Може, думав — не помічу?
Блиснуть крилечка ясні —
Зразу видно вдалині.

Сів метелик на листочок —
Може, там сховатись хоче?
Блиснуть крилечка рябі —
Не сховатися тобі!

Полетів він на лужок,
Заховався між квіток.
Я іду, іду, іду —
Метелика не знайду.
1955

Повторне слухання, узагальнення.

Запитання до дітей.
      Чи близький настрій вірша до музики "За метеликом" Віктора Косенка? Спробуйте придумати нову назву до цього музичного твору.

Домашнє завдання.
     Від спілкування із музикою відомого українського композитора Віктора Косенка ви, діти, мали можливість отримати сьогодні особливе задоволення! Саме тому, пропоную вам пригадати настрій цієї мелодії вдома та розмалювати цю розмальовку.


Додаток.


Ноти для фортепіано В.Косенка – «За метеликом» зі збірника «24 п’єси для фортепіано».

  

СКАЧАТИ ОДНИМ ФАЙЛОМ:
ТУТ

Коментарі

Популярні публікації