Від модерну до модернізму (1 урок) 9 клас Мистецтво

1. Від Модерну та Модернізму
Минуле XX століття увійшло в історичний літопис людства як століття стрімкого технічного прогресу і небачених наукових відкриттів, що змінили традиційні уявлення про простір і час.
Воно позначилося:
-       виходом у космос
-       проникненням у таємниці підсвідомості.
Проте, це був час:
-       2-х світових і багатьох релігійних війн, революцій і соціальних конфліктів, техногенних катаклізмів і екологічних катастроф.
У цей період загострилися національні й релігійні протиріччя між народами, що по-різному сприймають цей світ.
Мистецтво минулого століття суттєво відрізняється від попередніх періодів, воно здається занадто складним для розуміння, неймовірно напруженим.
Насправді ж, воно, як і в усі часи, відображає й виражає дух своеї епохи, втілює внутрішній світ сучасників, які активно висловлюють протест проти дійсності, що руйнує індивідуальність або намагаються відгородитися від життєвих проблем іронією, гротеском.
Добро і зло, щастя і горе, війна і мир, любов і ненависть, урбанізація середовища і незаймана природа, що надавала натхнення, — діапазон тем сучасного мистецтва, яке відіграє роль своєрідного «барометра» цивілізації.

(0) Ейфелева вежа (Париж, 1889)
 

У мистецтві на зламі століть не було єдиного панівного стилю. Виникла ціла низка новаторських стилів, які об’єднали однією умовною назвою – модернізм.
Щоб уникнути плутанини, необхідно розрізняти два поняття «модернізм» і «модерн».
Модерн — це вужче поняття порівняно з модернізмом, адже воно характеризує конкретний художній стиль, який виявився наприкінці XIX — на початку XX ст. переважно в архітектурі, образотворчому та декоративно-прикладному мистецтві та існував до завершення Першої світової війни.

(1) А.Гауді Будинок Бальо (Барселона, 1901); 
 

(2) В.Городецький. Будинок з химерами (Київ, 1902); 
 

Нарбут – Українська абетка, гривня. http://www.istpravda.com.ua/articles/2011/08/26/53367/ 

Модерн передував модернізму, охоплюючи багато країн, де отримав різні назви й мав свої особливості. Проте з часом цей стиль почали зараховувати до модернізму.
Модернізм мав філософське підґрунтя і охопив усі види мистецтва. Ідея - неможливість пізнання й відтворення сучасного світуЦе була революція в мистецтві. Він виник як протест проти застарілих традицій.
Знакові постаті мистецтва ХХ ст. 
      художник Пабло Пікассо(3)
                  

      скульптор Олександр Архипенко (4)
      

      композитор Ігор Стравінський (5)

      Оннегер – Пасіфік 321 (5)

      художник Гюстав Клімт (6)


  

З кінця 1950-х рр. у світовому мистецтві виникає тенденція заперечення новаторства модернізму. Його змінив постмодернізм, що передбачав повернення до використання традиційних форм і стилів, але це вже відбувалося за інших епохальних умов і вимірів.


Оберіть кольори до розмальовки однієї із картин Пабло Пікассо на свій розсуд. 
Поясніть, чому ви обрали саме такі кольори.

Підбір матеріалу - вчитель Деревяга А.О.

Коментарі

  1. Супер!!! Дуже змістовно...гарно поданий матеріал! Скажіть ,будь ласка, чи ви не против щоб використати його на своєму уроці? Дякую за відповідь.

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже гарний насичений і змістовний урок.Скажіть будь ласка чи можна використати його на своєму уроці.Наперед дякую.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації