Едвард Ґріґ - "Ранок" з сюїти "Пер Гюнт"

Бесіда.
        Народився Едвард Ґріґ в місті Бергені, в сім’ї британського консула. В дитячі роки він навчався музики у своєї матері — піаністки, а вже у 12-річному віці написав свій перший твір для фортепіано.


      Прагнення Е.Гріга до жанру музично-театрального мистецтва знайшло свій вияв у написанні музики до драматичних вистав. Ним, зокрема, була написана музика до драми Г.Ібсена «Пер Гюнт», постановка якої пройшла з величезним успіхом.
      Національні риси в музиці Е. Ґріґа поєднуються з яскравим індивідуальним творчим почерком. Музична мова композитора — своєрідна. Його музика зображує конкретні музичні образи. Тому велике значення в творчості композитора займає програмність, що опирається на втілення вражень від поетичних образів природи, народної фантастики і побуту.
    Твори Е. Ґріґа завжди користувалися великою популярністю. Завдяки ліричній чарівності і глибокій своєрідності мелодики, особливостям гармонії, почерпнутим з музичного фольклору Норвегії, — вони і в наші дні звучать надзвичайно сучасно. Найбільш відомими його творами є музика (сюїта) до драми Г. Ібсена «Пер Гюнт» та концерт для фортепіано з оркестром.

Бесіда перед слуханням.
       Якими фарбами користуються композитори, щоб намалювати картини природи? (відповіді учнів)
       Композитори користуються фарбами, яких ми не бачимо, але чуємо, - музичними. Наприклад, щоб зобразити ранок у лісі, потрібні одні фарби (просвітлене, прояснене звучання), вечір – інші (затемнене, поступово зникаюче звучання).
       Послухайте твір норвезького композитора Едварда Гріга і спробуйте здогадатися: що зображується в ньому – ранок чи вечір?

Слухання музики. 



Запитання.
       Якими засобами композитору вдалося передати свої почуття і враження? (Музика була просвітленою, проясненою. Композитор змалював початок дня, зобразив пробудження пташок, схід сонця.)
      Яку картину ви б намалювали під цю музику?

Повторне слухання, підсумок.
      Сьогодні ми переконалися, що музика може змальовувати не лише людей чи тваринок, але і пейзажі.


Скачати одним файлом 


Коментарі

Популярні публікації