Родіон Щедрін - Пісенність, танцювальність та маршовість у балеті "Коник-Горбоконик" ("Ніч", "Цар-Горох", "Золоті рибки")


Бесіда.
        У Москві, в сім'ї Костянтина і Конкордії Щедріних, 16 грудня 1932 роки з'явився на світ їхній первісток, якого через деякий час судилося стати гордістю російської музичної еліти, великим композитором сучасності, піаністом, народним артистом СРСР, лауреатом міжнародних премій і автором сотні музичних творів.
 

       З самого дитинства Родіон Щедрін ріс в музичному середовищі. Але, не зважаючи на музичне середовище, особливого завзяття до музики не виявляв. Як і у місцевої дітвори, коло його інтересів обмежувався лазанням по деревах, дворовими іграми та краденням яблук з сусідського саду. Однак у хлопчика спостерігалися виняткові музичні здібності. До десяти років Родіон Щедрін мав феноменальну музичну пам'ять і абсолютним слухом, його здатність запам'ятовувати музику вражала гостей сім'ї Щедріних.
        У 1950 році молодий Щедрін вступає на навчання в Московську консерваторію, де стає студентом відразу двох відділень, композиторського та фортепіанного. Закінчивши навчання, композитор залишається викладати в своїй альма-матер.
        Першою масштабною роботою музиканта став балет «Коник-Горбоконик» за однойменним твором Петра Єршова, який він створив на замовлення Великого театру. Автору було трохи більше двадцяти років. Саме про цей балет ми сьогодні й поговоримо та послухаємо три музичних роботи з нього.

Зміст казки «Коник-Горбоконик».
       Короткий зміст казки «Коник-Горбоконик» можна прочитати натиснувши на назву казки, виділену іншим кольором або ТУТ

Вступ до слухання.
        Сьогодні ми будемо слухати три роботи з балету по казці «Коник-Горбоконик», які є представниками пісні, танцю та маршу. Вам потрібно уважно послухати кожен із цих творів та визначити, який жанр підходить до якого музичного твору: «Ніч», «Цар-Горох» та «Золоті рибки».

Слухання музики.






Запитання.
 Котрий із творів є маршем? Піснею? Танцем?
— Який музичний твір вам сподобався найбільше і чому?
— Чим відрізняється музика пісні, маршу і танцю?


Повторне слухання, підсумок.

Скачати одним файлом

Коментарі

Популярні публікації