Український модерн. Символізм. (9 кл. Мистецтво)


Український архітектурний модерн, УАМодин з українських оригінальних архітектурних стилів. Виник на початку XX століття. Існував і розвивався протягом майже 40 років (з 1903 по 1941 роки). В основі УАМ лежать народні традиції хатнього і церковного будівництва.
Ukrainian Architectural Modern - one of the Ukrainian original architectural styles. Appeared at the beginning of the XX century  and developed for almost 40 years (from 1903 to 1941). On the based of the style are the folk traditions of domestic and church construction.
Іва́н Іва́нович Леви́нськийукраїнський архітектор, педагог. (1)

   


Васи́ль Григо́рович Криче́вськийукраїнський маляр, архітектор, графік. (2)

  
 


Оле́на Льві́вна Кульчи́цькаукраїнський графік, маляр, педагог. (3)

      


Символізмвступ у ХХ століття
Символізместетична течія, що виникла у Франції в 1880-1890 рр. Символісти вважали, що саме символ, а не точні науки дозволять людині прорватися до ідеальної сутності світу, пройти «від реального до реального». Особлива роль в осягненні надреальності відводилася поетам як носіям інтуїтивних одкровень і поезії як плоду натхнення. Розкріпачення мови та багатошаровість символу вели до розпорошення смислів і перетворювали символістський твір у «безумство множинності», в якому змішувалися і зазнавали постійного метаморфозу речі, явища, враження та бачення. Сама назва символ походить від грецького слова symbolon, що перекладається як знак, пізнавальна прикмета. Кожне слово розглядалося широко і могло мати інше значення.
Symbolists believed that the symbol would allow a person to break into the ideal essence of the world. The value of the language was expanded. The name of the symbol comes from the Greek word symbolon, which is translated as a sign, a cognitive sign. Every word was widely considered and could have a different meaning.

М.Реріхросійський символіст, філософ. (4)

        


М.Врубельукраїнський та російський художник-символіст дансько-польського походження. Визначний майстер акварельного і олійного малярства. Робив ілюстрації до книжок, монументальні роботи, портрети, захоплювався сценографією. В кожній з галузей мистецтва залишив шедеври. (5)

  
 
   


М.Чюрльоніслитовський художник і композитор Соната сонця», «У лісі»). (6)

   
  


М.Жукукраїнський художник, професор Української академії мистецтв. Намалював понад 20-ть портретів відомих українських діячів культури, ілюстрував багато творів українських письменників. (7)

     

Коментарі

Популярні публікації