Самуїл Майкапар - Цикл "Бірюльки": "Миттєве видіння", "Тривожна хвилина". ЧАСТИНА 5



  Бесіда. Композитор, фортепіанний цикл «Бірюльки».

Самуїл Мойсейович Майкапар – відомий піаніст і композитор, викладач Петроградської консерваторії, музичний письменник.

6 грудня 1867 – 8 травня 1938
       
       Майкапар – автор цілого ряду фортепіанних п'єс для дітей та юнацтва. Зокрема, велику популярність завоював його цикл фортепіанних мініатюр «Бірюльки» (1900), який складається з 26 різнохарактерних п'єс для фортепіано різного змісту. Назви п'єс підказують нам зміст мініатюри, допомагаючи розвернутися творчій фантазії. У кожній п'єсі розкривається один певний музичний образ. Теми зазвичай короткі, але дуже яскраві і мелодійні.
        Зараз мало хто знає, що таке «бірюльки». Колись давно, це була улюблена гра дітвори. На стіл висипалися купкою дуже маленькі іграшкові дрібнички - бірюльки. Найчастіше це були вирізані з дерева чашечки, глечики, палички та інші кухонні предмети. Бірюльки потрібно було дістати маленьким гачком, одну за одною, не поворухнувши інші. Маленькі п'єски С. Майкапара нагадують ті самі дрібнички з старовинної гри.

      Майкапар ретельно продумував назви п'єс, прагнучи розбудити фантазію дітей за допомогою яскравих назв, найбільш повно відображають зміст п'єс.
      Його п'єси можна поділити умовно на:
1.  картини і замальовки природи: «Осінь», «Хмари пливуть», «Метелик», «Навесні»;
2.  звуконаслідувальні п'єси: «Ехо в горах», «Музична скринька»;
3.  образно-образотворчі п'єси: «Колискова», «В садку»;
4.  музичні портрети: «Сирітка», «Пастушок», «Маленький командир»;

Ці п’єси ми уже розглядали раніше. А сьогодні прийшов час розглянути (умовно названу) п’яту частину:
5.  п'єси настрою і почуття: «Миттєве видіння», «Тривожна хвилина».

Слухання музики.
        Одна з замальовок картини природи - п'єса «Метелик», з якою ми знайомились на першому уроці, присвяченому вивченню творчості Самуїла Майкапара. Легко уявити легких ніжних метеликів, що легко пурхають над квітами. Музика звучить то уривчасто, то плавно. Але плавні рухи дуже короткі, вони рвучко перериваються. Це створює трепетний, боязкий характер, показує беззахисність метелика. Він стає то непомітним, причаївшись на квітці, або, швидко спурхнувши, летить в даль (в кінці п'єси).


       
Схожа за настроєм - п'єса «Миттєве видіння». Який образ тут хотів відобразити композитор? Давайте послухаємо.

https://www.youtube.com/watch?v=81fSbu402FE

Обговорення.
     -Чи слухали ви колись казки, розказані музикою? У казках добро часто зустрічається зі злом, в них розповідається про фантастичних персонажів, чарівних перетвореннях. Як вам здається, про яке видіння розповідається в цій музиці - добре, чи зле? (Відповідь дітей: Про добре. Музика легка, повітряна, ніжна, як ніби хтось пурхає, летить красивий метелик.)
      -Так, музика звучить ніжно, високо, уривчасто, дуже тихо. Можливо, композитор хотів розповісти нам про красивого метелика, пташку, про світлячків, які чарівно світяться або казкового ельфа? (Діти пропонують свої варіанти.)

Аналіз музики.

      «Миттєве видіння». Музика легка, повітряна, ніжна і танцювальна, як ніби хтось пурхає, летить. Чергуються уривчасті, легкі звуки і кружляють, пурхають, плавні мелодії. У музиці зустрічаються однакові інтонації, схожі на кружляння або помахи легких крилець.
      У середній частині мелодія переміщається з верхнього регістру в нижній, більш темний. Музика стає настороженою, тривожною, таємничо і загадковою, звучить із зупинками, обережно, невпевнено, запитально.
      Раптово рух припиняється, звучить таємнича пауза - видіння зникло. Але ось знову з'являється знайома мерехтлива інтонація. Мелодія піднімається в високий регістр і зникає зовсім.


Слухання музики, обговорення.


 

     «Тривожна хвилина». В буденному житті кожної дитини є багато радощів, сліз, цікавості, капризів… Але інколи потрібно відпочити. Сівши і замислившись на кілька хвилин, ми можемо помріяти про чарівні світи або ж придумати собі тривоги і переживання. У цій п’єсі відображена тривожна хвилина, де дитина задумалась про свої власні проблеми, вона переживає, бореться із ними сама. Приглушені, але швидкі нисхідні інтонації змушують хвилюватися, а мелодія, протягом усієї п’єси, звучить заплутано та невпевнено.

Повторне слухання, узагальнення, висновок.
      Дані фортепіанні мініатюри Самуїла Майкапара        діти могли б не тільки слухати, але і самі виконувати, тим самим отримуючи задоволення від виконання приємного твору та підвищуючи техніку піаніста.

Додаток:
      Ноти даних творів можна скачати, натиснувши на їхні назви: "Миттєве видіння" та "Тривожна хвилина".

Скачати одним файлом


Коментарі

Популярні публікації