Олександр Архипенко – основоположник кубізму в скульптурі, український митець. Olexandr Archypenko sculptor | ArtWay Music

 


Олександр Архипенко

(1887-1964)

       Сучасник і знайомий Пікассо, Модільяні, Ґійома Аполлінера, Ейнштейна… Учасник сотень виставок, але на своїй землі оцінений буквально нещодавно. Це – Олександр Архипенко, який започаткував і розвинув український та світовий кубізм, та навіть здійснив революцію в цьому стилі. І де б не жив художник, з якою б його культурою не ототожнювали, він працював на український інтерес. Гаслом митця було: «Шукаймо далі!». А в документах, хоча мав американське громадянство, писав про себе: «українець».

       Народився 30 травня 1887 року в Києві. Художнику пощастило з корінням, оскільки його інтелігентна родина мала оригінальне мислення. Можна казати про цілий рід Архипенків. Дід був відомим на той час у Києві іконописцем і навчав онука малювати (ось чому основою мистецтва майбутнього авангардиста стала класика, і він, не пориваючи з нею, узяв її за основу, але по-своєму). Батько Порфирій Архипенко, був інженером і винахідником, завідувач лабораторіями і фізичними кабінетами в Імператорському університеті Святого Володимира (сьогодні це Київський національний університет Тараса Шевченка). 

       Олександр Архипенко – український «Пікассо в скульптурі», засновник східного кубізму в мистецькому русі XX ст. Ним захоплювався і захоплюється весь світ, а Німеччина, Франція та США вважають його своїм національним провідником нової віхи в історії мистецтв. Та його душа ринула до київських вуличок. Він ні на мить не забував свого походження і робив усе, щоб залишити частинку української культури в інших краях.

       У Києві є вулиця Олександра Архипенка. Можна побачити його репродукції в альбомах, окремі роботи – у салонах антикваріату, а в бізнес-центрах та інших помешканнях – копії його скульптур, які, боюся, не завжди несуть мистецьку роль, а слугують оздобою – для моди. Минаючи ці витвори, не всі знають, що це за незвичайні скульптури, яке їхнє смислове навантаження.

Інші українські митці

https://www.youtube.com/channel/UCduxLVDqplJ_IIWqvEWWwbw

Коментарі

Популярні публікації