Роберт Шуман - "Сміливий вершник"


Бесіда. Композитор.
      Роберт Шуман народився 10 червня 1810 року в провінційному саксонському містечку Цвіккау у сім’ї видавця та книготорговця Августа Шумана. Батько Шумана, людина інтелігентна, підтримував художні нахили свого молодшого сина.


      Шуман починає писати в семирічному віці, але він рано звернув на себе увагу як перспективний піаніст і довгий час у центрі його музичної діяльності було фортепіанне виконавство.
      Величезне місце в духовному розвитку юнака займали літературні інтереси. У шкільні роки на нього справили глибоке враження твори Гете, Шіллера, Байрона і давньогрецьких трагіків. Єдність літературних і музичних образів є однією з найхарактерніших рис шуманівського мистецтва.
       У 1830 році Шуман вперше почув Паганіні і під враженням гри великого артиста ним  опанувала спрага музичної діяльності. Тоді, навіть не маючи керівника по композиції, він береться за написання творів.
       Великою подією останніх років життя Шумана була його зустріч з двадцятирічним Брамсом. Стаття «Нові шляхи», в якій Шуман передрікав своєму духовному наступникові велике майбутнє, завершила його публіцистичну діяльність.
       У лютому 1854 року сильний напад хвороби призвів до спроби самогубства. Пробувши 2 роки в лікарні (Енденіх, поблизу Бонна), 29 червня 1856 року Шуман помер.

Про «Альбом для юнацтва».
       Роберт Шуман  склав п'єси для дітей, щоб вони могли грати, і зібрав їх в один збірник, а назвав його «Альбом для юнацтва».
     Альбом складається з двох частин:
перша частина призначена для учнів молодшого віку, друга - для старшого віку. Але, не дивлячись на такий конкретний поділ, Шуман об'єднує п'єси обох частин "Альбому" за допомогою декількох наскрізних ліній. Завдяки їм,
композитор готує учнів молодшого віку до сприйняття більш складних п'єс в старшому віці.

Запитання. Мотивація навчальної діяльності.
       Чи бачили ви коли-небудь, як злітає літак? А як рухається ма­шина, потяг? А як пересувається равлик, черепаха? Як ви гадаєте, якщо музи­ка може зобразити різні картини, то чи може вона передати і рух? Ось про це ми дізнаємося на уроці.

Бесіда.
      Музика може передавати різні настрої людини, а темп допома­гає зрозуміти ці настрої. Темп — швидкість виконання твору.

      Прислухайтесь, а хто це рухається нам назустріч? Як він наближається: йде повільно, як на прогулянці, чи чітко крокує, як солдатики, чи, можливо, якось інакше?

Слухання аудіозапису «Сміливий вершник» (БЕЗ змістовного відео-матеріалу).


Запитання.
      Вчитель повторює попередні запитання, діти припускають, хто рухається в подібному темпі, та пропонують свої варіанти.

Слухання та перегляд відеоролика «Сміливий вершник».


Запитання.
    Якби ви були б композиторами, то яку назву мав би цей твір? (Цей твір написав німецький композитор Р. Шуман, назвав його «Сміливий вершник»).
      Який темп допоміг нам упізнати вершника — швидкий чи повільний? (Музика була швидкою, уривчастою, гучною, звучала не плавно, а нібито стрибками і дуже впевнено, сміливо. У середині п’єси мелодію вели низькі зву­ки, характер музики змінився, начебто вершник був чимось стурбований).
      Які настрої ви відчуваєте у цьому творі?

Раніше вивчений матеріал, запитання.
     Діти, скажіть, який твір подібного типу ми уже слухали раніше? («Гра в конячки») Хто є автором цього твору? (російський композитор Петро Ілліч Чайковський) Як називався альбом Чайковського? Чи є щось подібне між альбомами Чайковького та Шумана? («Дитячий альбом» Чайковського та «Альбом для юнацтва» Шумана).

Вчитель пропонує прослухати перший та другий твір та порівняти їх.

 

Висновки.
      Сьогодні на уроці ви переконалися у тому, що музика може розповісти про все. Вона розповідає і про почуття, і про пригоди, вона може пе­редати навіть рух.
       Яку назву має п’єса, у якій ідеться про вершника? Можливо ви памятаєте, який твір Роберта Шумана ми вже слухали на попередніх уроках? («Веселий селянин.»)

Додаток.
    Ноти для фортепіано твору Роберта Шумана «Сміливий вершник»  можна скачати ТУТ.


Скачати одним файлом

Коментарі

Популярні публікації