Чайковський - Вальс із балету "Спляча красуня"

 
Біографія.
    Петро Ілліч Чайковський — російський композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч, музичний журналіст; доктор музики. Вважається одним з найбільших композиторів в історії музики. Петро Чайковський народився 7 травня (25 квітня) 1840р. У будинку Чайковського часто звучала музика. Його батьки захоплювалися грою на фортепіано, органі. Початкову освіту Чайковський здобув вдома. Потім Петро два роки займався в пансіоні. У 1852-1859 роках Петро Чайковський навчався в Імператорському училищі правознавства. У 1862 році він стає одним з перших студентів консерваторії в Санкт-Петербурзі, а в 1865 році закінчує її зі срібною медаллю і відразу ж переїжджає в Москву, де отримує професорську посаду в консерваторії. Всесвітню славу Чайковському принесли балети «Лебедине озеро», «Лускунчик», «Спляча красуня», опери «Євгеній Онєгін», «Пікова дама», «Орлеанська діва» та інші. У 1885 році він стає директором відділення російського музичного товариства в Москві. 16 жовтня 1893 року відбувся останній виступ великого композитора, він диригував своєю Шостою симфонією. (25 жовтня) 6 листопада 1893 року в Санкт-Петербурзі Чайковський помер від холери. Композитор залишив після себе 10 опер, 76 опусів, три балети, 7 симфоній, 4 сюїти.


      Музика Петра Ілліча Чайковського й досі звучить на всіх континентах і всюди знаходить гарячих шанувальників. Музична мова великого лірика настільки яскрава, що пізнавана в будь-якому його творі, нехай це складна симфонія або легенька дитяча п'єса. По-справжньому зрозуміти і оцінити його великі твори ви зможете, коли станете дорослими.

Бесіда. Робота зі схемами.
          Кожен із нас хоча б раз у житті відвідував театр. Чи знаєте ви, як він виник і яку роль відігравав у житті людей різних країн та епох?
      У стародавні часи мисливець, чатуючи в лісовій гущині на здобич, одягав на себе шкуру тварини, копіював її рухи й імітував звуки, які вона видавала, щоб наблизитися до неї. Він ніби ста­вав актором, але не для розваги, а для успіху полювання. У цьому копіюванні можна побачити перші паростки майбутніх театраль­них вистав — відтворення життя в певному образі й діях, подібних до реальних.
      Театр став таким, яким ми його знаємо нині, зовсім недавно. Він пройшов довгий і складний шлях розвитку. Століттями на­копичувався досвід акторської майстерності, удосконалювалася театральна техніка, утворювалися нові види театрального мистецтва.
      Театральне мистецтво – синтетичне за своєю природою, оскільки поєднує в собі всі інші види мистецтва: літературу, музику, образотворче мистецтво, хореографію та ін.

 

      А чи знаєте ви, що сучасні театри мають декілька різновидів? Зараз існують такі види театрів:


      Також театр здавна пов'язаний з музикою. Без музики не відбувається жодна вистава!


      Ми крокуємо до театру опери і балету, де послухаємо музику П. Чайковського. Які твори Петра Ілліча ми раніше слухали, учні? (Відповіді)
     Сьогодні ми перенесемося в казку та послухаємо Вальс із балету «Спляча красуня».

Слухання музики.


Запитання.
§  Розкажіть про свої враження від прослуханої музики?
§  Звучання яких музичних інструментів вам вдалося розпізнати?
§  Чи допомогла вам музика уявити Сплячу Красуню?
§  Чи може музика розповісти про дію, казку чи танець?

Бесіда.
      «Спляча красуня» - балет П. Чайковського на лібрето І. Всеволозького та Маріуса Петіпа за сюжетом одноіменної казки Шарля Перро. Балет складається з трьох дій, прологу та апофеозу.  Написаний у 1889, представлений публіці в 1890.

       Балет – це  синтетичний вид сценічного мистецтва, в якому зміст вистави розкривається в основному засобами танцю, міміки і музики. 

     Цей балет було визнано видатним, і він посів визначне місце серед світових шедеврів балетного мистецтва. «Спляча красуня» й нині збирає повні зали та являється одним із найулюбленіших балетів серед глядачів усього світу.

     "Раз, два, три" - ось пульсація вальсу, його ритмічна структура. Вальс завжди крутиться. Адже навіть саме слово "вальс" походить від німецького "walzen", що означає "обертатися" або "кружляти". Тому музику вальсу завжди можна відрізнити відчуттям легкого кружляння, швидкого або повільного.

     Вальс — вид парного бального та народного танців, ритмом ¾, який виконується переважно у закритій позиції. Слово «вальс» походить із німецького walzen - кружляти.


Повторне слухання, узагальнення.

      Багато хто з дівчаток, не раз уявляли себе в бальних, пишних сукнях, кружляючи у вирі танцю. В уяві постають різні образи, казкові картини, приємні почуття. Все відбувається, наче насправді! Музика Петра Чайковського нам розповіла про це сьогодні.

Скачати одним файлом

Коментарі

Популярні публікації