Косенко - "Колискова" (інтонація в музиці)

Замітка для вчителя.
      Ми вже знаємо, що музична мова дуже близька до розмовної. Як і в мові, так і в музиці є посилення та послаблення звучання, сильні і слабкі долі, наголоси, паузи та розділові знаки. Також музика не може існувати без інтонацій. Інтонація в музиці опирається на звук та його властивості. Музичну інтонацію, на відміну від мовної, записують точно за висотою і тривалістю. Крім того, інтонації бувають різного настрою.

Бесіда.
      Віктор Степанович Косенко – талановитий український композитор, творець музики, в якій твори для дітей займають важливе місце. Народився він 24 листопада 1896 року у місті Санкт-Петербурзі в сім’ї військовослужбовця. Через два роки батька перевели до Варшави. Там його родина прожила до 1914 року.
      Музичні здібності Віктора виявилися рано: у п’ять-шість років він досить вільно підбирав на фортепіано знайомі мелодії. Хлопчик мав абсолютний слух, прекрасну музичну пам’ять, уже тоді намагався імпровізувати. Особливий вплив на майбутнього композитора справила родина. Мати майбутнього композитора Леопольда Йосипівна добре грала на фортепіано.
      Невід’ємними у побуті Косенків були домашні му-зичні вечори. Часто у них збиралися друзі і знайомі – любителі музики. На цих маленьких вечорах Віктор  вперше слухав фортепіанні п’єси Чайковського, Шопена, Гріга, Мендельсона. Традицію домашніх музичних вечорів Віктор Степанович проніс крізь усе своє життя. У родині з любов’ю співали українські та російські пісні. Знайомство з музичним  фольклором єднало хлопчика з мистецтвом рідного народу. Пісні западали йому в душу, щоб через багато років вилитися у власні  музичні твори.

Бесіда.
     Кожен із нас, напевне, пам'ятає (а може й не пам’ятає, адже дитяча пам'ять – слабка) як мама сідала ввечері біля ліжка в дитячій кімнаті й співала колискову. В її голосі завжди було стільки теплоти, ніжності, любові, що по тілу розливалася солодка втома, очі самі заплющувалися й ми поринали в країну снів. Так було з давніх-давен і так буде завжди, бо материні почуття найсильніші й найщиріші в світі, бо ніхто нас ніколи так не пригорне, не любитиме так, як мама. І звичайно, голос матері дитина може впізнати з безлічі інших, бо тільки в ньому відчувається справжня турбота, тільки з мамою малюк почувається захищеним.


     Народні колискові пісні є результатом творчого натхнення матерів, які в цих піснях хотіли висловити свою любов до власної дитини, заспокоїти, уберегти маля від будь-якого лиха, побажати гарних снів.
     Колискові пісні невеликі, небагатослівні, але глибокі за змістом. Та, окрім слів у пісні, ми можемо відчути такі ж емоції й від слухання інструментальної музики! Але для цього повинен бути певний настрій виконання та, обов'язково, інтонації.
      Інтонації в музиці бувають різними: одні, наприклад, виражають настрої, почуття та думки людини, інші – зображують рухи людини або різноманітні звуки, шуми та явища навколишнього світу. Вони називаються, відповідно, виражальними та зображальними інтонаціями.
     Сьогодні ми познайомимося з музичним твором, який є прикладом виражальності. Музика настільки різнобарвна, що ви й відразу зрозумієте задум композитора. Але це тільки на краще, адже вам дозволено фантазувати, як у сні…

Слухання музики.


Запитання, обговорення.
·      Чи бажає хтось із учнів висловитися щодо прослуханого твору? (обговорення)

Слухання твору БЕЗ відео-перегляду.

 

Повторне слухання РАЗОМ З відео, узагальнення.

Запитання до дітей.
    ·      Як  називається твір, який ми прослухали?
    ·      Хто автор цього твору?
    ·      Чи вдалося композитору зобразити сон  в музиці?
    ·      Які інтонації ви відчули, слухаючи цей музичний твір?

    Нотний додаток.
              НОТИ твору "Колискова" Віктора Косенка.
                          Скачати одним файлом
                                         ТУТ

Коментарі

Популярні публікації