Музика та візуальні мистецтва. Music & Visual Arts. (5 клас) Мусоргський "Картинки з виставки"



Pictures at an Exhibition | «Картинки з виставки»

Фортепіанна сюїта «Картинки з виставки» є програмною музикою, що в оригінальний спосіб сполучає картинки з реального життя з казковою фантастикою і образами минулого. П'єси-«картини» зв'язуються між собою темою «Прогулянка», що немов зображує прохід галереєю. Ця сюїта написана в формі рондо.
Piano Suite "Pictures from the exhibition" in an original way combines pictures of real life with fairy-tale fantasy and images of the past. "Pictures" connect with each other the theme "Walking", which looks like a passage through the gallery. This suite is written in the rondo form.

Promenade | "Walking" - фр. Прогулянка
Тональність — сі-бемоль мажор. Тема з цієї п'єси повторюється протягом сюїти кілька разів. Вона нагадує російські народні розспіви: мелодія починається одним голосом («заспівувачем») і підхоплюється «хором». Вона звучить в діапазоні невисокого жіночого голосу, начебто імітуючи народну манеру співу. 
B flat major The theme is repeated throughout the suite several times. It reminds Russian folk songs: the melody begins with one voice and is picked up by the "choir".
У цій темі Мусоргський одночасно зобразив і самого себе, що переходить від картини до картини. Тема «Прогулянки» варіюється, показуючи зміну настрою автора; тональність також міняються, підготовляючи за допомогою модуляції слухача до наступної п'єси.
Mussorgsky portrayed himself, in this theme. He is moving from painting to painting. The theme "Walking" varies, showing a change in the mood of the person; the tone also changes, preparing by means of modulation of the listener to the next play.

No. 1 "The Gnome"
Динамічна п'єса передає зламаними ритмом і поворотами мелодії кривляння скрадливого гнома, слухач «спостерігає», як він перебігає з місця на місце й завмирає.
E minor. A sketch depicting a little gnome, clumsily running with crooked legs.

No. 2 "The Old Castle"
Малюнок зображував стародавній замок, на тлі якого був намальований трубадур з лютнею (можливо, щоб показати розміри замку). 
G minor. A medieval castle before which a troubadour sings a song.


No. 3 "Tuileries (Children's Quarrel after Games)"
Стасов згадував, що на малюнку була зображена алея саду паризького палацу Тюїльрі «з безліччю дітей і няньок». 
B major. An avenue in the garden of the Tuileries, with a swarm of children and nurses.

No. 4 "Cattle"
У цілому п'єса створює досить похмуру картину: і воли, і візник, покірні долі, приречені займатися своєю роботою до кінця своїх днів, безрадісна сторона життя простого мужика показана тут з усією ясністю.
G minor. A Polish cart on enormous wheels, drawn by oxen.

No. 5 "Ballet of Unhatched Chicks"
Група маленьких вихованців і вихованок театрального училища, убраних канарками, що жваво бігали по сцені. Інші були вставлені в яйця, немов у панцири.
F major. Hartmann's design for the décor of a picturesque scene in the ballet Trilby.

No. 6 "Samuel Goldenberg and Schmuÿle"
Два єврея: бідний і багатий. B minor. Two Jews: Rich and Poor. 


No. 7 "Limoges. The Market (The Great News)"
Ринок. Велика новина. E major. "French women quarrelling violently in the market.

No. 8 "Catacombs (Roman Tomb)"
На картині Гартман зобразив себе, В. О. Кенеля і провідника з ліхтарем у руці в римських катакомбах у Парижу. У правій частині картини видні слабко освітлені черепи.
B minorHartmann represented himself examining the Paris catacombs by the light of a lantern.

No. 9 "The Hut on Hen's Legs (Baba Yaga)"
Потужний динамічний образ Баби-Яги – картина «нечистої сили», сповнена «бісівськими» мотивами.
C minor. Hartmann's drawing depicted a clock in the form of Baba Yaga's hut on fowl's legs. Mussorgsky added the witch's flight in a mortar.

No. 10 "The Bogatyr Gates (In the Capital in Kiev)"
Ця частина сюїти заснована на ескізі Гартмана до його архітектурного проекту київських міських воріт. Проект Гартмана, поданий на конкурс, був зроблений у давньоруському стилі — глава із дзвіницею у вигляді богатирського шолома, прикраса над воротами у формі кокошника. Ворота створювали образ Києва як давньоруської столиці.
E major. Hartmann's sketch was his design for city gates at Kiev in the ancient Russian massive style with a cupola shaped like a slavonic helmet.



Коментарі

Популярні публікації