Людвіг Ван Бетховен - "Бабак"



Бесіда.
Людвіг ван Бетховен (1770-1827)
– видатний німецький композитор, піаніст і диригент,
представник музичного напряму «віденський класицизм».



       Бетховен народився імовірно 16 грудня (точно відома лише дата його хрещення — 17 грудня 1770 року у місті Бонн в музичній сім’ї. З дитинства його стали навчати грі на органі, клавесині, скрипці, флейті.
        Вже у 12 років Бетховен отримав першу роботу музичної спрямованості – помічник органіста при дворі. Бетховен вивчав кілька мов, намагався складати музику і любив читати.
       Після смерті матері у 1787 році він взяв на себе матеріальні обов’язки сім’ї. Людвіг почав грати в оркестрі, слухати університетські лекції. Випадково зіткнувшись в Бонні з Гайдном, Бетховен вирішує брати у нього уроки. Для цього він переїздить до Відня. Гайдн коротко зазначив, що музика Бетховена була похмурою і дивною. Проте в ті роки віртуозна гра на піаніно приносить Людвігу першу славу.
       Грубий і самолюбивий був композитор на людях, а по відношенню до друзів - дуже відкритим, доброзичливим. Після слухання однієї з імпровізацій Бетховена, великий Моцарт сказав: «Він всіх змусить говорити про себе!».
       На самому розквіті своєї творчості, подальше життя і робота Бетховена були ускладнені розвитком хвороби вуха, проте він продовжував творити і дуже вдало!
        Багато творів Людвіга ван Бетховена стали класикою не тільки для дорослого слухача, а й для дітей. Композиторові встановлено близько ста пам’ятників по всьому світу.


Слухання музики.


Бесіда.
     Пісень існує незчисленна кількість. Вони можуть звучати за різних життєвих обставин. Є пісні сумні і веселі, дитячі і дорослі, народні і спеціально вигадані композиторами, про природу і про людей.
     Мелодія в цих піснях складається зі звуків різної висоти і тривалості: низьких і високих, довгих і коротких. Під час слухання наступного твору зверніть на це увагу.
      Ми слухатимемо п’єсу Людвіга ван Бетховена “Бабак”. Твір розповідає про нелегке життя мандрівного музиканта, з яким ділить горе і радість маленьке звірятко – бабак.
     Вслухайтеся в зміст цієї скромної, але внутрішньо багатої п’єси, відгадайте настрій та відчуйте її красу.


Аналіз прослуханого твору.    
      П’єса „Бабак” має сумний характер. Надзвичайно проста і водночас виразна мелодія передала стан душі мандрівного музиканта, його смуток і доброту. Мелодія супроводжується музичним інструментом фортепіано, якка зображує звучання шарманки.


Ноти "Бабак" Л.В. Бетховена для фортепіано 
можна скачати  ТУТ

Завантажити одним файлом 

Коментарі

Популярні публікації