Тема "Жанр вальсу в творчості композиторів Ф. Шопена та Е. Абрамі"


Мета: ознайомити учнів із можливостями музики, впливати на почуття людини через жанр інструментальної музики – вальс; поглибити знання учнів про творчість Ф. Шопена; поняття «вальс»; виховувати естетичне сприймання навколишнього світу, любов до музики, цікавість до біографічних фактів великих композиторів

Музичний матеріал: Фредерік Шопен «Вальс ля мінор»; Естер Абрамі «Вальс Естер No. 9».

Наочні посібники: портрети Ф. Шопена, Е. Абрамі; тести; відео матеріал до даних вальсів; вірші М. Рильського «Шопен».

Тип уроку: комбінований

 

Хід уроку

Учні заходять до класу під музику

I. Організаційний момент.

Музичне вітання. 

Учитель (співає):

Ми не можемо й дня…

Учні (співають разом):

Без пісень.

Учитель (співає):

Добрий ранок, шостий Б!

Учні (співають разом):

Добрий день!


II.Мотивація навчальної діяльності.

III.Повідомлення теми і мети уроку.

IV.Вивчення нового матеріалу.

Вчитель.
Вальс – це один із найпопулярніших і найпоширеніших танців світу.
З`явився у кінці XVIII століття,
увібравши риси народних танців Австрії, Чехії, Німеччини. Народний танець вигадали звичайні люди, і танцювали його під супровід 2-3 музикантів, а тридольний ритм підкреслювало постукування грубих дерев`яних черевиків танцюристів. Згодом вальс поширився Європою, а потім усім світом.

 

Вальс

(у перекладі з франц. та нім. означає «кружляти») парний бальний танець у тридольному розмірі.

 

Майстром вальсової музики вважають австрійського композитора Йоганна Штрауса, який склав близько 500 творів танцювальної музики. Але танцювальний майданчик був затісний для вальсу і вже цей танок Фридеріка Шопена вийшов на концертну сцену.

 

Слухання музики.

Фредерік Францішек Шопен видатний польський композитор і піаніст, основоположник класичної музики Польщі. У дванадцять років став одним із кращих піаністів Варшави.

У продовж останніх років свого життя перебував у Парижі, але тяжко переживав розлуку з рідною Польщею. Туга за батьківщиною стала його душевною трагедією у музиці композитора чути гіркоту страждання, тугу за рідною землею, радість і надію силу героїчних почуттів і любов до свого народу…

Після смерті за заповітом композитора його серце перевезли на Батьківщину де воно було поховано у варшавському костьолі Святого Хреста. На мармуровій дошці були написані слова з Біблії: «Де скарб твій, там і серце твоє».

 

Слухання. «Вальс ля мінор» Ф.Шопена.

Аналіз прослуханого твору

- Який характер твору?

- В якому темпі звучить музика?

- Можемо ми почути інтонації польських народних танців,яких?

 

Вчитель. (Читає вірш М. Рильського «Шопен»)

 

Шопена вальс… Ну хто не грав його
I хто не слухав ? На
чиїх вустах
Не виникла усмішка примхлива,
В чиїх очах не заблищала іскра
НапIвкохання чи напIвжурби
ВIд звукIв тих кокетно-своєвIльних ,
Сумних, як вечір золотого дня,
Жагучих
,як нескінчений цілунок ?

Вчитель.
- Яку паралель ми можемо провести між прослуханою музикою та віршем М.Рильського ?

- Як література відобразила музику Ф. Шопена?


Естер Абрамі, народжена в 1996 році і виросла в Екс-ан-Провансі, і зростала в культурі, далекій від високих класичних закладів. «У мене було сільське дитинство», — каже вона. «Я ходила до невеликої сільської школи і завжди була на вулиці, бо любила природу. У нас вдома був сад і мій тато побудував там маленьку лавочку, де я могла б читати і грати на скрипці».

У віці трьох років бабуся Естер подарувала їй свою першу крихітну скрипку. Бабуся була талановитою скрипалькою, але, за звичаєм у той час, відмовилася від власного музикування, коли вийшла заміж. «Я пам’ятаю, як вона намагалася навчити мене тримати маленьку скрипку», — згадує Абрамі. Незважаючи на те, що вона була зачарована цим невеликим красивим об’єктом, Естер почала вчитися грати по-серйозному лише у віці десяти років. «Мені подобалося відчуття скрипки, яка розташована так близько до мене, як жива істота. Мені подобалося відчуття теплого звуку, що мандрує моїм тілом. Всього через півгодини зі смичком у руці я зрозуміла, що це те, чим я хочу займатися все життя», – з любов’ю згадує вона.

Завжди серйозно ставившись до свого мистецтва, навіть у дитинстві, Естер дивилася концерти по телебаченню і намагалася відтворити звуки, які чула. Будучи надзвичайно мотивованою і надзвичайно старанно навчаючись, у віці 14 років вона врешті-решт стала студенткою інтернату Chetham’s School of Music у Манчестері, часто встаючи дуже рано о 5 ранку, щоб провести додатковий час у репетиційних кімнатах.

Її наполеглива праця принесла свої плоди, і в 2017 році Естер була прийнята до провідного у світі Королівського музичного коледжу в Лондоні. Разом із уроками Естер також почала будувати свою онлайн-кар’єру, граючи популярну класичну музику на своїх каналах у соціальних мережах. Однак вона була більше здивована і вдоволена позитивними коментарями, коли почала завантажувати відео з домашніх занять, а також поради та корисні методики для молодих музикантів-початківців.

У 2019 році Естер Абрамі стала першою класичною музиканткою, яка була номінована в категорії Superstar Social Media на Global Awards. Вона отримала повну стипендію для отримання ступеня магістра в Королівській Бірмінгемській консерваторії під керівництвом професора Вен Чжоу Лі.

Естер Абрамі грає на чудовій скрипці Жана-Батиста Війома, люб’язно наданій їй через Міжнародне суспільство скрипачів Беара.

 

Слухання «Вальс Естер» Е. Абрамі.

- Чому композитор назвав твір вальсом?

- Які почуття передає твір?

Вчитель. Твір «Вальс Естер» – мелодійна і виразна мелодія, вона виражає простоту та щирість почуттів.


VI. Закріплення вивченого матеріалу.

Учні повинні виправити помилки у таблиці та заповнити графу «Спільні риси».


VII.Підсумок уроку

Вчитель. Ви прослухали два музичних твори.

- Які емоції викликала у вас музика ?

- Охарактеризуйте свої враження.

Домашнє завдання. Слухати музику за власним вибором, знайти в ній характерні ознаки вальсу.

Коментарі

Популярні публікації