Музика – цілющий засіб, який працює на рівні дива

 «Музика надихає весь світ, постачає душу крилами,
сприяє польоту уяви; музика надає життя і веселощі всьому існуючому ...
Її можна назвати втіленням всього прекрасного і всього піднесеного.»
Платон

 «...в руках педагога є могутній засіб попередження грубості,
безсердечності, морального безкультур ’я - це лікування музикою»
В. Сухомлинський

         Впродовж усіх часів та історії розвитку суспільств було помічено, що мистецтво може бути великою перетво­рюючою силою, засобом морального, інтелектуального і духовно­го формування особистості, але може мати і негативний вплив. Це стосується перш за все музики.
     Музика є особливим видом мистецтва. Вона може надавати сенсу речам. Ті самі події можна сприймати по-різному, коли в їх зміст вплітається музика.
Сила музики, чарівна краса симетрії звуків здатна вирвати людину з буденного одноманітного життя, створити навколо неї атмосферу чогось значного, справжнього.
Музика має великий емоційний вплив на людину, яка її слу­хає. До того ж її вплив не залежить від віку, освіти, професії, соціальної і національної приналежності слухача. Сприйняття музики не вимагає попередньої підготовки і доступне навіть ма­леньким дітям.
   Цілющі особливості музики, що впливають на духовний і фізіологічний стан людини, були відомі вже з давніх-давен. Застосування музики з терапевтичною метою бере свій початок з доісторичної доби, адже музика була частиною "магічних", релігійних  та цілительських ритуалів. Згадування про це ми також знаходимо ще у папірусах, складених жрецями Давнього Єгипту, знайдені англійським археологом  Вільям Метью Фліндерс Пітрі.  
    Наукові підвалини музикотерапії було закладено в античній Греції.
Основні представники:
·         Піфагор: вважав, що існує музика світил, що виникає під час їхнього руху й відображає математичні співвідношення між ними. Математичні поняття було опрацьовано для пояснення гармонії, що існує в музиці, у Всесвіті та в душі людини; тож психічні захворювання було визначено як результат гармонічного чи музичного порушення в останній, а музика — наділена здатністю відновлювати втрачену гармонію.
·         Платон: вірив у божествене походження музики й у те, що вона може тішити богів і тамувати їхній гнів.
·         Аристотель: йому належить перша теорія про значний вплив музики на людське буття. Ця теорія — теорія Етосу — зокрема, твердить, що музика створює різні стани душі.
      З тих давніх часів стратегія психотерапевтичних і лікувальних можливостей музичного мистецтва проходить червоною ниткою через усі психолікувальні школи і напрями. Перші спроби наукового пояснення цього феномена відносяться до XVII століття, експериментальні дослідження розпочались у XIX ст., але лише у XX ст. на науковій основі було розкрито профілактичні, лікувальні й оздоровчі властивості музичного мистецтва, а саме: виявлено лікувальні властивості звуків, установлено взаємозв'язок між, частотою звукових коливань музики та фізіологічних процесів людини.
   Лікувальні можливості музики покладені в основу діяльності Інститутів музичної терапії 15 зарубіжних країнах, у тому числі - Англії, Франції, Німеччини, Австрії, СІЛА та ін.          
    Мета в розкритті цілющих особливостей музичного мистецтва полягає як ефективного метода профілактики нервово-психологічних перевантажень вихованців, педагогів та кожної людини.
   Науковці  визнають  важливість музикотерапії як прийому розрядки від негативних емоцій за допомогою утворення вогнищ захисного збудження: «Поринаючи в царину мистецтва, ми отримуємо позитивні емоції, дія яких гальмує негативне ставлення і сприяє врівноваженню емоційного стану». Проте, вважають, що «сприймання музики - індивідуальне, і кожний обирає для цього свої улюблені твори».
    У кожного є своя улюблена музика, від якої мурашки бігають по шкірі. Коли ми її включаємо, ми повністю розслабляємося, заспокоюємось і насолоджуємося. Ми вивчаємо улюблені тексти пісень напам'ять, наспівуємо їх і відчуваємо безсумнівний приплив енергії і сил. Позитивний ефект музики кожен міг випробувати, тому в сучасному світі все більшу популярність завойовує музикотерапія - метод лікування музикою. У перекладі з грецької музикотерапія означає  «лікування музикою»
    На сьогодні, єдиного загальноприйнятого визначення музикотерапії немає, тому наводимо найбільш поширені уявлення про неї :
Музикотерапія — це сукупність прийомів та методів, спрямованих на розширення та збагачення спектру доступних людині переживань та формування в неї такого світогляду, який допомагає бути здоровою та щасливою;
Музикотерапія (музична терапія) — це процес міжособистісного спілкування, у якому кваліфікований музикотерапевт застосовує музику та всі сторони її впливу — фізичну, емоційну, інтелектуальну, соціальну, естетичну і духовну — з метою покращення чи збереження здоров'я людини;
Музикотерапія – практика використання звуків, мелодій для відновлення рівноваги емоційного і покращення фізичного стану людини;
Музикотерапія - це метод релаксації, позитивні властивості якого доведені науковим шляхом і успішно використовується як терапія для відновлення емоційного балансу, зняття душевного дискомфорту та усунення соматичних недуг.
Музикотерапія - спеціалізована форма психотерапії, яка заснована на музиці, музикотерапія як цілісне використання музики в якості основного та ведучого фактора дії на розвиток дитини включає такі напрями, як вокалотерапія (співи), музикотерапія в рухах (танці, музично-ритмічні ігри), музикування на музичних і нструментах та і нші.
Розрізняють основні форми  музикотерапії: рецептивну, активну, інтегративну.
Рецептивна музикотерапія (пасивна) відрізняється тим, що пацієнт у процесі музикотерапевтичного сеансу не бере в ньому активної участі, займаючи позицію простого слухача. Йому пропонують прослухати різні музичні композиції або вслухатися в різні звучання, що відповідають стану його психічного здоров'я та етапу лікування.
Активні методи музичної терапії засновані на активній роботі з музичним матеріалом: інструментальна гра, спів.
Інтегративна музикотерапія поряд з музикою задіює можливості інших видів мистецтва: малювання під музику, музично-рухливі ігри, пантоміма, пластична драматизація під музику, створення віршів, малюнків, оповідань після прослуховування музики і інші творчі форми. Музично-терапевтичні методи, як правило, підбираються індивідуально.
Музикотерапія, як випливає з назви, це терапія за допомогою музики. Вона повинна врівноважити емоції, збалансувати душевний стан, тим самим приводячи в гармонію і тіло, і думки, і настрій.
Основна мета музикотерапії - це урівноваження емоційного фону. Якщо людина відчуває будь-які емоції, то виникає психологічний дисбаланс, наслідком якого часто є захворювання. Музикотерапія приборкує такі почуття, як гнів, роздратування, ревнощі, а також смуток, страх, борючись зі стресом. Коли емоційний фон в рівновазі, ймовірність виникнення стресу знижується, через те, що місце негативним емоціям займають позитивні, настає розслаблення і людина відчуває себе краще.
Науковці вважають, що музикотерапія:
      Крім того, музикотерапія застосовується в якості методу релаксації для дорослих людей, вона благотворно впливає і на дітей, сприяє розвитку у новонароджених. У літніх людей музика в терапевтичних цілях допомагає впоратися з симптомами різних хвороб, поліпшити координацію при хворобі Паркінсона. У дітей дошкільного та шкільного віку музикотерапія сприяє хорошій пам'яті, допомагає боротися із затримками в розвитку. Жінкам під час вагітності постійно рекомендується слухати певну музику, тому що вона позитивно впливає на розвиток малюка, а також заспокоює майбутню маму.
     Окрім музики, добре заспокоюють і відновлюють внутрішню рівновагу, різноманітні звуки природи. Для прослуховування добирають скомпоновані фрагменти записів голосів птахів, тварин, які викликають приємні асоціативні відчуття, відтворюють у свідомості зорові, слухові, ароматичні образи природи. Ефективно діють на релаксацію вранішній спів птахів у лісі, звуки морського прибою, голоси дельфінів, чайок тощо.
       Слухання музики доцільно поєднувати з демонстрацією картин, слайдів, що сприяє яскравішому відтворенню потрібного образу. Розслабившись дитина або доросла людина вибудовує в уяві приємні їй образи, оживлює приємні спогади, які допоможуть їй подолати напругу, з якого б приводу вона не виникла.
Наприклад:
При перевтомі - «Ранок» Е.Гріга, «Полонез» М.Огінського.
При поганому настрої - «Ода радості» Л.Бетховена, «Аве Марія» Ф.Шуберта.
При вираженій дратівливості - «Хор пілігримів» Р. Вагнера, «Сентиментальний вальс» П.Чайковського.
При зниженні уваги - «Пори року» П.Чайковського. «Місячне світло» К.Дебюссі, «Мрії» Р.Шуман;
  Музикотерапія  виправдовується такими естетотерапевтичними цілями:
  • естетизація та гармонізація педагогічно-корекційного середовища;
  • сприяння розвитку комунікативності;
  • розвиток творчої уяви та фантазії;
  • релаксація психологічного тонусу;
  • розвиток емоційної сфери;
  • розвиток почуття колективізму;
  • розвиток естетичних потреб.
     У 2003 році музикотерапія визнана офіційним методом лікування. Відкриті музичні та медичні академії, де існують відділення музичної реабілітації, де навчають як використовувати музику для лікування фізичних і душевних недугів.
     Музика – потужний лікувальний засіб для впливу на душевний і фізичний стан людини. Існує величезна кількість підходів до вивчення впливу музики на тіло, фізичний та емоційний стан людини. Якщо розглядати лікувальні властивості музики із точки зору ритму, то можна говорити про те, що у природі кожен її елемент має визначений ритм свого руху – так кожен орган людини працює у своєму ритмі. Відповідно його рух співпадає із ритмом деяких музичних інструментів. Коли організм хворіє – ритм роботи органів порушується і коли дати тілу послухати певну ритмічну мелодію, тоді можна налаштувати ритм хворого органу на здоровий режим.
     Лікар Михайло Лазарев успішно лікує бронхи і легені, у своїй практиці він використовує гру на флейті. Відомий французький актор Жерар Депардьє, в юності вилікував дефект мовлення за три місяці, слухаючи щоденно за порадою лікаря музику Моцарта. Сьогодні існує Міжнародна музична асоціація, котра професійно готує «лікувальну музику», а також навчає спеціалістів із музичної терапії. Спеціалісти асоціації знають, якими мелодіями можна вилікувати пацієнта від безсоння, депресії, нервового напруження, а також вміють користуватися музикою для відновлення організму хворої людини після важких захворювань і операцій.
       Доведено, що кожен музичний інструмент має свій особливий ритм, що має цілющі властивості.


Звуки барабана лікують хребет;
Гітара – серце;
Флейта – печінку;
Гобой – жовчний міхур;
Арфа – легені;
Саксофон – нирки;
Рояль, фортепіано, піаніно – шлунок;
Труба – підшлункову;
Скрипка – тонкий кишечник;
Губна гармонь – товстий кишечник;
Орган надає силу, наповнює енергетикою, найбільш сильно впливає на хребет – даючи йому велику силу. Орган дає своєрідний зв'язок енергій від Космосу до Землі. Не дарма орган використовується у церкві – у тому місці, де відбувається спілкування людини із вищою божественною силою.
      Кожному з нас в залежності від фізичного і душевного стану необхідна своя зцілююча музика. Звуки музичних творів можуть приносити душевний спокій або порушувати його, викликати тривогу або окрилювати, вселяти віру в себе.
      Музика в залежності від ритму, темпу, мелодії по-різному впливає на людський організм. Військові марші підвищують тонус м'язів, мажорна музика у швидкому темпі прискорює пульс і підвищує артеріальний тиск. Мелодія, від якої ти отримуєш радість, сприяє розширенню судин, нормалізує тиск і сповільнює пульс. Мінорна мелодія, як не дивно, активізує фізіологічні процеси. Вважається, що музикотерапія, допомагає людині повернутися до відчуттів, які вона давно забула.
      Гармонічна музика - кращий психотерапевт. І ми знаходимо безліч доказів, що говорять про чудесні зцілення за допомогою музики.
    Дослідники стверджують, що якщо слухати класичну музику протягом 10 хвилин, то показники роботи мозку підвищуються. З класичних творів це може бути музика Моцарта, Шопена, Чайковського.
     Коли людина засинає під ніжну мелодію, вона всю ніч бачить хороші сни. Така музика знімає напругу під час ділових переговорів, діти під музичний супровід більш уважно слухають і значно швидше запам'ятовують новий матеріал.          
      Релігійна музика несе почуття спокою, повертає душевну рівновагу, допомагає справитись з болем, полегшує його.
      Рослини також «відчувають» музику. В Америці, Франції випускаються альбоми платівок для рослин - отримують рекордні врожаї під музику. «Озвучені» рослини містять набагато більше вітамінів та поживних речовин. Від мажорних мелодій мімоза і петунія ростуть набагато швидше і навіть розцвітають на дві неділі раніше.
     В минулому столітті в монастирі Британії монахи використовували музичні твори для домашніх тварин. Вони помітили, що прослухавши серенаду Моцарта, корови давали вдвічі більше молока.
      Японці з'ясували, що коли музика Моцарта звучить в пекарні, тісто підходить в десять раз швидше.
      В Канаді струнні квартети грають Моцарта на міських площах, для того, щоб впорядкувати вуличний рух і зменшити кількість аварій.
      Але музика може і руйнувати. В Японії провели експеримент, в якому прийняли участь 120 мам, що годують груддю немовлят. Одні мами слухали класику, інші - поп- музику. В першої групи мам кількість молока збільшилась на 20%, а у прихильниць сучасних ритмів - зменшилось наполовину. Музика, яку можна назвати шкідливою, відрізняється частими дисонансами, відсутністю форми, нерегулярністю і «скаженістю» своїх ритмів. 
     Наукові спостереження й практичний досвід показують, що емоційна напруга поступово спадає про розслабленні м'язів тіла. Знижується також рівень напруги головного мозку, й людина стає спокійнішою.
    Створена на основі законів музичної гармонії музика володіє лікувальним ефектом. Зазвичай, вона пов'язана з підсвідомістю. З скарбниць музичного мистецтва можна створити домашню  (музичну) аптечку, яка доповнить наші лікарські препарати, лікарські рослини і т.д.    З класичних музичних творів слід вибрати ті, які мають високий духовний потенціал, володіють виключною силою сприйняття.
 «Музична аптечка»
1. Зняти стрес  допоможе романтична музика Ф. Шуберта, Р. Шумана, П. Чайковського, Ф. Ліста 
2. Втішають, заспокоюють, наповнюють мужністю твори Л.Бетховена 
3. Лікує від неврозів і роздратованості бадьора музика П.Чайковського, О.Пахмутової і М.Таривердієва 
4. Виразка шлунку й дванадцятиперстної кишки зникає завдяки прослуховуванню «Вальсу квітів» з балету П.Чайковського «Спляча красуня» і мелодійної музики В.Моцарта 
 5. Якщо ви втомилися слухайте музику Луї Армстронга, Дюка Еллінгтона, Елвіса Преслі 
 6. У разі синдрому хронічної втоми слухайте «Ранок» Е.Гріга, «Світанок над Москвою – рікою» (фрагмент з опери М.Мусоргського «Хованщина»), романс «Вечірній дзвін», мотив пісні «Російське поле», «Пори року» П.Чайковського, музику Й.Брамса
7. Повне розслаблення ви можете отримати від «Вальсу» Д.Шостаковича зі старого кінофільму «Овід», оркестру Ф.Пурселя, мелодії Ф.Лея з кінофільму «Чоловік та жінка», романсу Г.Свиридова з музичних ілюстрацій до повісті О.Пушкіна «Метелиця»
8. Нормалізує кров`яний тиск і серцеву діяльність «Весільний марш» Ф.Мендельсона 
9. Заспокоять у гніві «Картинки з виставки» М. Мусорського 
10. Позбавляє головного болю і мігрені прослуховування відомого «Полонезу» М.Огінського, мелодій К.Глюка, «Гуморесок» А.Держака, «Весняної пісні» Ф.Мендельсона, музики Дж.Гершвіна 
11. Нормалізує сон і роботу мозку сюїта «Пер Гюнт» Е.Гріга 
12. Від депресії допомагає «Хабанера» з опери Ж.Бізе «Кармен», «Турецьке рондо» В.Моцарта, «Тріумфальний марш» з опери «Аїда» Дж.Верді, а ось ноктюрни Ф.Шопена можуть викликати депресію 
13. Для поліпшення апетиту рекомендують слухати музику «Бітлз» і фортепіанні концерти Ф.Ліста 
14. Зміцнюють імунну систему за версією музикотерапевтів, співання хором «Реквієму» В.Моцарта 
15. Тонізує полонез М.Огінського, «Чардаш» В.Монті, музика з кінофільму «Шербургські парасольки» М.Леграна і хороший джаз або рок – н – рол. 

Корисні поради для лікування музикою:
·        Розслабтесь - це допоможе вам в повній мірі відчути дію музики. При цьому не важливо, хочете ви заспокоїтись чи стимулювати і підняти настрій.
·        Лікування музикою має бути досить коротким, щоб не викликати почуття втоми.
·        Гучність музики потрібно обережно регулювати.
·        Невелику силу звучання слід обирати не тільки для заспокоєння, а й для стимулюючої музики.
·         Велика гучність втомлює і тривожить нервову систему.
·        Після прослуховування лікувальної музики необхідно деякий час відпочити.
    Таким чином, на основі перерахованого вище, можна стверджувати, що музика не тільки прилучає слухача до прекрасного, але і здатна надавати оздоровчий вплив на людський організм у цілому.

Коментарі

Популярні публікації