Едвард Ґріґ - Пташка


Творча робота.
  З давніх часів, зустрічаючи весну, закликали і пташок швидше повернутися до рідного краю.

Летіть, ластівоньки,
Пасти корівоньки,
Летіть, соловейки,
На нашу земельку.

    Придумайте й свої заклики птахів, аби вони швидше повернулися до рідного краю.

Бесіда.
Едвард Ґріґ-норвезький композитор, піаніст, диригент, основоположник норвезької класичної музики. Народився Е. Ґріґ в місті Бергені в сім’ї британського консула. В дитячі роки він навчався музики у своєї матері — піаністки, а вже у 12-річному віці написав свій перший твір для фортепіано.

   Прагнення Е.Гріга до жанру музично—театрального мистецтва знайшло свій вияв у написанні музики до драматичних вистав. Ним, зокрема, була написана музика до драми Г. Ібсена «Пер Гюнт», постановка якої пройшла з величезним успіхом.

    Е. Ґріґ писав твори у різних жанрах музики.  Але найбільший інтерес митця проявився у галузі інстументальної і вокальної мініатюр: цикли «Поетичні картинки», «Листки з альбома», «Ліричні п ‘єси», пісні, романси, обробки народних пісень і танців у вигляді нескладних фортепіанних п’єс.
 Національні риси в музиці Е. Ґріґа поєднуються з яскравим індивідуальним творчим почерком. Музична мова композитора — своєрідна. Його музика зображує конкретні музичні образи. Тому велике значення в творчості композитора займає програмність, що опирається на втілення вражень від поетичних образів природи, народної фантастики і побуту.

   Твори Е. Ґріґа завжди користувалися великою популярністю. Завдяки ліричній чарівності і глибокій своєрідності мелодики, особливостям гармонії, почерпнутим з музичного фольклору Норвегії, — вони і в наші дні звучать надзвичайно сучасно. Серед них фортепіанні твори «Пташка», «Навесні», «Похід гномів», «Танець ельфів», «Весільний день у Трольхаугені», сюїта «Пер Гюнт» та інші. Найбільш відомими його творами є музика (сюїта) до драми Г. Ібсена «Пер Гюнт» та концерт для фортепіано з оркестром.

     Серед них є твір, який ми сьогодні слухатимемо - "Пташка".

Слухання музики.


Запитання.
    Яку пташку змальовував композитор: сумну чи веселу? Чи зміниться характер музики, якщо виконати п*єсу на низьких звуках чи в повільному темпі? (метод "руйнування образу")

Слухання вірша.
    Послухайте вірш про пташку. Чи близький настрій вірша до музики "Пташки" Едварда Ґріґа?

З краю далекого,
Дітки, летіла,
Та й на калині
Сіла-спочила.
На Україні хатоньку маю,
Рідної пісні вам заспіваю.

   Уявіть себе пташками, створіть танцювальні рухи під звучання фрагменту "Пташки".

Повторне слухання, підсумок.
     Як у музиці передається спів пташиних голосів? Якими фарбами можна передати цей спів? 


Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації