Чайковський - Гра в конячки (Дитячий альбом)

Замітка для вчителя.
     Ця п'єса є дуже показовим, можна сказати унікальним по чистоті зразком відразу декількох засобів музичної  виразності. А саме:
- дуже швидкий темп,
- абсолютно рівний ритм,
- постійне стаккато,
- бездоганна аккордовая фактура,
- гранично наочний розмір 3/8.
     Причому всі вони залишаються незмінними протягом усього звучання!
     При вивченні будь-якого з вище перерахованих елементів музичної мови ця п'єса буде хороша і до місця. Не кажучи вже про яскравість ігрових образів, близьких і зрозумілих кожній дитині. 

Бесіда.
    Петро Ілліч Чайковський — російський композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч, музичний журналіст; доктор музики. Вважається одним з найбільших композиторів в історії музики. Петро Чайковський народився 7 травня (25 квітня) 1840р. У будинку Чайковського часто звучала музика. Його батьки захоплювалися грою на фортепіано, органі. Початкову освіту Чайковський здобув вдома. Потім Петро два роки займався в пансіоні. У 1852-1859 роках Петро Чайковський навчався в Імператорському училищі правознавства. У 1862 році він стає одним з перших студентів консерваторії в Санкт-Петербурзі, а в 1865 році закінчує її зі срібною медаллю і відразу ж переїжджає в Москву, де отримує професорську посаду в консерваторії. Всесвітню славу Чайковському принесли балети «Лебедине озеро», «Лускунчик», «Спляча красуня», опери «Євгеній Онєгін», «Пікова дама», «Орлеанська діва» та інші. У 1885 році він стає директором відділення російського музичного товариства в Москві. У 1893 році Чайковський удостоєний звання Почесного доктора Кембриджського університету. 16 жовтня 1893 року відбувся останній виступ великого композитора, він диригував своєю Шостою симфонією. (25 жовтня) 6 листопада 1893 року в Санкт-Петербурзі Чайковський помер від холери. Композитор залишив після себе 10 опер, 76 опусів, три балети, 7 симфоній, 4 сюїти.

      Музика Петра Ілліча Чайковського й досі звучить на всіх континентах і всюди знаходить гарячих шанувальників. Музична мова великого лірика настільки яскрава, що пізнавана в будь-якому його творі, нехай це складна симфонія або легенька дитяча п'єса. По-справжньому зрозуміти і оцінити його великі твори ви зможете, коли станете дорослими. Ми ж звернемося до «Дитячого альбому».
    Чайковський був першим російським композитором, який створив для дітей альбом фортепіанних п'єс. Йому було легко це зробити, тому що він розумів і любив дітей.
Гра «Чия це дитяча кімната?»
     Зайшовши в дитячу кімнату, майже завжди можна визначити, хто в ній живе - хлопчик чи дівчинка. Як? - По іграшкам! В кімнаті у дівчаток ми знайдемо .... – Діти, напевно, самі з першого ж разу закричать: «Ляльок!». А в кімнаті у хлопчиків? - серед відповідей обов'язково будуть «Машинки!».
     Послухайте для порівняння по кілька початкових тактів з «Гра в конячки» і «Нової ляльки». Нехай діти на слух вгадають в чию дитячу - дівчачу, або хлоп'ячу - вони потрапили.
Бесіда.
     Хлопчики завжди прагнули до швидкої їзди. Тому у сучасних хлопців серед іграшок на першому місці машинки і літачки. Але за часів Чайковського ні машин, ні літаків ще не було ( «Дитячий альбом» був написаний в 1878 р, а перший автомобіль з бензиновим двигуном з'явився лише в наступному десятилітті - в 1886 р). Пересувалися, в основному, на конях: в каретах, візках, верхом. Красива верхова їзда вважалася особливим мистецтвом, а породисті коні - предметом особливої ​​розкоші. І для будь-якого хлопчиська іграшкова конячка тоді була чимось на зразок сучасної машинки...
Пара кумедних ілюстрацій на цю тему допоможуть яскравіше уявити цей образ.


Слухання музики.

https://www.youtube.com/watch?v=HvkVoiXArC0 

Запитання.
    Яку конячку змальовував композитор: сумну чи веселу? Чи зміниться характер музики, якщо виконати п*єсу в повільному темпі? (метод "руйнування образу") Який настрій у вершника?

Слухання вірша.
     Останнім часом досить популярними стали вірші В. Луніна, складені до кожної п'єсі «Дитячого альбому» Чайковського. Поетична «Гра в конячки» бездоганно точно витримує музичний метроритм:
Я на лошадку свою златогривую
Сел и помчался по лугу зелёному,
По одуванчикам, по колокольчикам,
По лопухам, по ромашкам и лютикам.
Мимо стрекоз, и лягушек, и ящериц,
Мимо жуков, мотыльков и кузнечиков.
Я на лошадку свою златогривую
Сел и помчался по саду заросшему
Мимо малины и мимо смородины,
Мимо рябины, и вишни, и яблони.
Я на лошадку свою златогривую
Сел и помчался по дому, по комнатам
Мимо стола, этажерки и тумбочки,
Мимо кота, на диване лежащего,
Мимо сидящей с вязанием бабушки,
Мимо мяча и коробки с игрушками.
Я на лошадку свою златогривую
Сел и помчался вперёд и вперёд.

Запитання до дітей.
      Чи близький настрій вірша до музики "Гра в конячки" Петра Чайковського? Спробуйте описати зовнішній вигляд хлопчика після прослуховування вірша.

Повторне слухання, узагальнення.
      Багато з вас, особливо хлопчики, не раз уявляли себе вершниками, граючись в конячки. В уяві постають різні пригоди, казкові картини, перешкоди, які треба подолати. Нічого, що під тобою не справжній кінь, а іграшковий або зовсім паличка! Все відбувається якби насправді. Скільки переживань виникає у дитини, коли вона скаче на своєму іграшковому коні! Музика розповіла про це сьогодні.

Коментарі

Популярні публікації