П.І. Чайковський - "Хвороба ляльки", "Нова лялька"

Замітка для вчителя.
     Яскравою музичною мовою володіє «Дитячий альбом» Чайковського. Зміст циклу нагадує один день дитини, з його іграми і прикростями. Фольклорність матеріалу та дивовижна мелодика зробили цей цикл актуальним і в наші дні.
     Задум композитора про написання дитячого циклу можна віднести до лютого 1878 року. Чайковський перебував у закордонній подорожі. В одному з листів до знайомих він повідомляє про бажання створити невеличку збірка легких п’єс для дитячого виконання. За аналогією до «Альбому для юнацтва» Шумана.
     Опус був повністю закінчений в травні 1878 року. Музичні номери пов`язані між собою в невеликі мікроцикли. «Дитячий альбом», історія створення якого пов`язана з сім`єю сестри композитора, заслуговує на те, щоб називатися шедевром.

Сім'я Давидових.
      Олександра Іллівна, її чоловік і діти завжди раділи приїзду Чайковського в їх будинок. Село Кам'янка біля Києва - родовий маєток дворянської сім`ї Давидових. Сестра Чайковського, в заміжжі Давидова, з задоволенням приймала брата в цьому великому, затишному будинку.
      Петро Ілліч багато часу приділяв дітям своєї сестри. Він подовгу грав і гуляв з ними. Умів розповідати цікаві історії про країни, в яких побував. З увагою прислухався до розповідей племінників про проведений день або різні події з їхнього життя.
      Семеро дітей Олександри Іллівни наповнювали маєток постійним сміхом, веселими іграми. Під враженням від цієї дружної родини і був написаний «Дитячий альбом». Він присвячений автором своєму племіннику, Володі Давидову.

Бесіда.
    Петро Ілліч Чайковський — російський композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч, музичний журналіст; доктор музики. Вважається одним з найбільших композиторів в історії музики. Петро Чайковський народився 7 травня (25 квітня) 1840р. У будинку Чайковського часто звучала музика. Його батьки захоплювалися грою на фортепіано, органі. Початкову освіту Чайковський здобув вдома. Потім Петро два роки займався в пансіоні. У 1852-1859 роках Петро Чайковський навчався в Імператорському училищі правознавства. У 1862 році він стає одним з перших студентів консерваторії в Санкт-Петербурзі, а в 1865 році закінчує її зі срібною медаллю і відразу ж переїжджає в Москву, де отримує професорську посаду в консерваторії. Всесвітню славу Чайковському принесли балети «Лебедине озеро», «Лускунчик», «Спляча красуня», опери «Євгеній Онєгін», «Пікова дама», «Орлеанська діва» та інші. У 1885 році він стає директором відділення російського музичного товариства в Москві. У 1893 році Чайковський удостоєний звання Почесного доктора Кембриджського університету. 16 жовтня 1893 року відбувся останній виступ великого композитора, він диригував своєю Шостою симфонією. (25 жовтня) 6 листопада 1893 року в Санкт-Петербурзі Чайковський помер від холери. Композитор залишив після себе 10 опер, 76 опусів, три балети, 7 симфоній, 4 сюїти.
      Музика Петра Ілліча Чайковського й досі звучить на всіх континентах і всюди знаходить гарячих шанувальників. Музична мова великого лірика настільки яскрава, що пізнавана в будь-якому його творі, нехай це складна симфонія або легенька дитяча п'єса. По-справжньому зрозуміти і оцінити його великі твори ви зможете, коли станете дорослими. Ми ж звернемося до «Дитячого альбому».
    Чайковський був першим російським композитором, який створив для дітей альбом фортепіанних п'єс. Йому було легко це зробити, тому що він розумів і любив дітей.

Оповідання В. Сухомлинського "Лялька під дощем"
      Зіна вкладалася спати. А надворі почалася гроза. Гримів грім, з-за Дніпра насувались чорні хмари. По залізному даху зашумів дощ.
      Блиснула блискавка, на мить стало ясно, як удень. Зіна побачила: на подвір'ї стоять калюжі води, йде дощ. Ой горе, що ж це таке? — на лавці, під дощем, лежить її лялька Зоя.
      Вона забула Зою на лавці. Як же це трапилось? Як же вона не згадала про Зою, лягаючи спати, як же вона не подумала про неї, коли почалася гроза?
      Від цих думок Зіні стало важко, і вона заплакала. А ще важче було від думки про те, що на лавці лежить під холодним дощем її Зоя...
      Зіна встала з ліжка, тихо відкрила двері, побігла на подвір'я. Дощ миттю змочив її сорочечку. Вона підбігла до лавки, взяла Зою, пригорнула її до грудей.
      Коли Зіна відкрила двері, мама ввімкнула світло й широко відкритими від страху очима дивилась на порожнє ліжко.
      Побачивши Зіну з притуленою до дитячих грудей лялькою, мама перевела дух.
      Вона зняла рушник, витерла Зіну, переодягла в суху сорочечку. Давши рушник, сказала:
— Витри ж і Зою... Як же це ти її забула на лавці?
— Ніколи більше цього не буде, матусю...

Обговорення, запитання.
      - Якою була погода того вечора? – Навіщо дівчинка Зіна вибігла під дощ без парасольки? – Як поставилась мама Зіни до її вчинку? – Чи траплялась із вами така історія?

Проблемні запитання.
      -Чому не можна забувати про тих, хто потребує нашого піклування? – Як називають людей, які піклуються лише про себе? – Як ви охарактеризуєте людей, які піклуються про інших? (чуйні, добрі, порядні та ін.)

Завдання додому.
      Пошити плаття улюбленій ляльці або викупати її. Зашити ведмедику лапку або відремонтувати зламані іграшки.
Бесіда.
     У які ігри найбільше люблять гратися дівчата? Композитор П. Чайковський часто гостював у с. Кам’янка на Чернігівщині, де жила йо­го сестра з племінниками. Спостерігаючи за іграми дітей, він написав для них «Дитячий альбом». З-поміж багатьох п’єс усього альбому є дві, у яких ідеть­ся про гру дівчинки з лялькою. Погляньте на два малюнка. (Розглядання ілю­страцій)
     На одному малюнку дівчинка лікує захворілу ляльку, а на іншому — грається з лялькою.

 

     Якщо б ви були композиторами, то яку музику написали б, щоб передати настрій цих двох малюнків? (Відповіді учнів)
     Послухайте два музичних твори композитора П. Чайковського і подумайте, який твір розповідає про події, зображені на першому малюнку, а який — про події другого?

Слухання музики.

https://www.youtube.com/watch?v=9FQReNrLYSo

 https://www.youtube.com/watch?v=ZyTW_cbg5_M

Запитання.
    -Чому ви вирішили, що перший твір відповідає першому малюнку, а дру­гий — другому? Можливо, навпаки? (Коментарі дітей. У цьому разі вчитель за­стосовує прийом провокування дискусії)
      -Якби ви були композитором, то яку назву ви могли дати цим творам? Композитор назвав ці твори «Хвороба ляльки» та «Нова лялька». У п’єсі «Хвороба ляльки» ми чуємо, як болісно та жалібно зітхає дівчинка, немов сльо­зи капають з очей — так їй шкода ляльку. А у п’єсі «Нова лялька» ми почули радісну, поривчасту музику, дівчина немов кружляє та співає від радощів.

Повторне слухання, узагальнення.
      Які почуття викликала у вас ця музика? Так, ця музика вчить відчувати чужий біль. І хоча вона про ляльку, але по­чуття в ній справжні. Але після суму обов’язково настає радість.

Домашнє завдання.
      Розфарбувати та придумати імена першій та другій ляльці.
 

    Ноти для фортепіано: П.І. Чайковський - "Хвороба ляльки" та "Нова лялька".

Скачати одним файлом 

Коментарі

Популярні публікації