Й.С. Бах - "Волинка"

Бесіда.
Йоганн Себастьян Бах — німецький композитор, органіст-віртуоз, музичний педагог, один із творців світової музичної класики, вважається одним із найвидатніших композиторів світу. За своє життя Бах написав понад 1000 творів.

 

       Йоганн Себастьян Бах з самого народження був оточений музикою. З'явившись на світ 21 березня 1685 року, він виховувався в сім'ї професійних музикантів. Оскільки батьки Йоганна рано померли, його вихованням зайнявся старший брат, який служив при церкві органістом. Він і навчив Йоганна основам музики.
        Переважно Бах навчався на творах класичної музики, але завжди мріяв дістатися до нот сучасних на той момент композиторів. Ці модні музичні матеріали зберігалися в шафі у брата, який забороняв їх брати. Якось маленькому Йоганну вдалося отримати із замкненої шафи нотний зошит, де у брата були записані твори знаменитих у той час композиторів: ФроберґераКерлляПахельбеля й інших. Ночами потайки він переписував ці ноти. Коли піврічна робота уже наближалася до завершення, брат застав його за цим заняттям і відібрав усе, що було зроблено. Ті безсонні години при місячному світлі надалі згубно позначаться на зорі Баха. Але майбутній композитор спересердя пообіцяв собі написати ще кращу музику. І він виконав свою обіцянку.

    Й.С. Бах грає на органі.

    Йоганн працював придворним музикантом, доглядачем органу, потім органістом. Саме орган зробив його дуже відомим на Батьківщині. Але він писав музику для різних інструментів. Всього він створив близько 1000 геніальних музичних творів.
       Його роботи давали натхнення майже кожному компози-тору Європейської традиції від Моцарта до Шенберга, а в майстерності поліфонії - не мав собі рівних серед сучасників.
   В останні роки життя композитор почав швидко втрачати зір. Музику його тоді вважали не модною, застарілою. Незважаючи на це, композитор продовжував працювати. У 1747 році він створює цикл п'єс під назвою «Музика приношення», присвячений прусському королю Фрідріху Другому.
      28 липня 1750 року Йоганн Себастьян Бах несподівано прозрів, але в цей же день у нього стався серцевий напад, в результаті якого він і помер.

Музичний інструмент – волинка.
     Сьогодні ми познайомимось із старовинним музичним інструментом - волинкою. Звучання волинки нагадує народні духові інструменти, але влаштована вона так, що може одночасно грати і мелодію, і акомпанемент. Вона являє собою досить великий мішок зі шкіри або міхура тварини, надутий повітрям. В цей мішок вмуровані кілька трубок.
      Одна трубка схожа на дудочку, яку виконавець тримається не поперек, а уздовж корпусу, вниз. У ній є ігрові отвори, як у сопілок чи інших духових інструментів. На цій трубці, затискаючи по черзі отвори, грають мелодію. Інші трубочки призначені для виконання супроводу до мелодії. Кожна може видавати тільки один звук, гуде по-своєму. Коли виконавець притискає волинку до себе (він тримає її перед собою або під пахвою), повітря виходить з мішка через ці трубочки, і вони починають видавати монотонні, безперервні звуки, гудіти. Виходить маленький духовий оркестрик або ансамбль: звучить і мелодія, і акомпанемент.
      На волинці грають зазвичай на відкритому повітрі, так як звук її сильний, пронизливий. Нею супроводжують виконання народних танців.

  

Слухання музики.


https://www.youtube.com/watch?v=pqP6SiJ3B1c

Запитання, бесіда.
       Характер п'єси Й.С. Баха – доволі мінливий. Як звучить музика на початку? (вчитель грає першу частину, 1-8-й такти.)
Відповіді дітей. То плавно та м'яко, то чітко та голосно.
         Так, на початку мелодія звучить спокійно, ніжно, плавно, як пісня (грає 1-2-й такти). А потім - більш рішуче, чітко, жваво, як марш (грає 3-4-й такти).

Практична частина.
      Давайте рухами рук передамо різний характер музики цієї частини п'єси: плавними рухами або ударами (грає першу частину). Можна уявити собі, що волинщик наспівує мелодію під акомпанемент трубок, що гудуть (виконує 1-2-й такти), а потім грає на волинці чітку, гучну мелодію (виконує 3-4-й такти).
      Звуки волинки досить різкі, гучні. А на що більше схожа друга частина п'єси - на пісню, танець або марш? (вчитель грає середню частину).
Відповіді дітей. На танець.
      Так, вона нагадує жартівливий, грайливий, веселий танець. Постарайтеся рухами рук передати характер музики. Спочатку плавними, дрібними рухами (грає 9- 12-й такти), а потім більш довгими, спокійними (грає 13-16-й такти і всю середню частину).
       Потім знову звучить маршова музика (грає 17-20-й такти). Вона готує нас до появи першої теми, що звучала на початку (грає третю частину п'єси).

Висновок.
       У цій п'єсі три частини. Перша і третя однакові. У них чергуються пісенна і маршова мелодії (вчитель грає фрагменти). А в середній частині музика танцювальна. (виконує фрагмент і всю п'єсу цілком.)

Повторне слухання, узагальнення.
       Волинка — це чи не єдиний духовий інструмент, в супроводі якого музикант може одночасно й співати. Досягається це так. Волинщик, вдуваючи повітря, виконує вступну мелодію, що може повторюватися кілька разів, доки резерв повітря не заповнить міх. Потім музикант натискає ліктем на міх, повітря надходить в ігрову і бурдонні трубки, вони звучать, а музика може в цей час проспівати куплет пісні про те, як йому гарно живеться «на верховині». Далі, під час перегравання, знову набирається повітря і все повторюється... Навіть у нас в Україні на  Гуцульщині є багато різних волинок (інша назва – «дуда») з пристосуваннями для нагнітання повітря руками і навіть ногами. Всі деталі волинок майстри прикрашають різьбленням, паленням, набойками металу тощо.


Додаток.
     Ноти для фортепіано Й.С. Баха – «Волинка» із нотного зошита Анни Магдалени Бах.

Скачати одним файлом


Коментарі

Популярні публікації