4 клас "Мандрівка до Угорщини"




Наступною зупинкою буде Угорщина, яка знаходться поряд із Чехією. Угорщину з усіх боків оточують гори.
Якщо подивитися на цю країну з висоти, її територія здається схожою на велике, неправильної форми блюдце з пагорбкуватим дном.
Цікава і музична культура Угорщини. Її найвизначнішими представниками є Ференц Ліст, Бела Барток, Золтан Кодай та ін.
Музична діяльність цих композитгорів була пов'язана з історичною долею угорського народу, його боротьбою за розвиток національної культури. У їхніх творах помітні традиції угорського фольклору в поєднанні з сучасними засобами музичної виразності, власними композиторськими стилями.

  

Золтан Кодай - відомий композитор ХХ століття, полюбляв збирати угорську народну музику. Він зміг об'єднати старовинні наспіви та сучасні елементи музичної мови.  Найвідомішим його творм є комічна опера "Хари Янош". Це фантастична розповідь про веселого воїна, з яким трапляються незвичні події. Розповідаючи про свої подвиги, герой висміює панів, утверджує перевагу народної кмітливості на панською тупістю.
Показуючи народні сцени Золтан Кодай вводить в оперу і народні танці. Урочисто, з запалом звучить в опері чардаш - угорський народний танець міського походження (в перекладі "трактир", "шинок").

DAVID GARRETT: Czardas von V. Monti 

Який характер цього танцю?

Чардаш - веселий угорський танець. Він складається з двох частин; повільної та швидкої. Назва походить від угор. csárda — заїжджий двір, корчма. Відмітною ознакою чардашу є значна варіація його темпу. Танець, починаючись з повільного ліричного вступу танцю по колу (лашшу), завершується у вкрай швидкому, стрімкому ритмі парного танцю (фріш). Існують також інші варіації темпу: csárdás, sűrű csárdás і szökős csárdás. Для чардашу характерні гостра, часто синкопована ритміка, віртуозна імпровізація.
Чардаш танцюють чоловіки й жінки. Жінки одягнені в традиційні широкі спідниці, зазвичай яскраво червоного кольору, які під час кружляння набувають характерної форми.

  

До тематики чардашу зверталися у своїй творчості такі класичні композитори як Ференц Ліст, Йоганнес Брамс, Йоганн Штраус, Петро Чайковський та ін.
З 30-х років XIX ст., був найпопулярнішим як бальний танець; як народний танець існує в Угорщині й донині. Чардашами є, наприклад, популярні українські народні пісні «Заспіваймо пісню веселеньку» («Сусідка») та «Чорна кура».

Проведення гри "Художник"
Уявіть себе художником. У яких кольорах
ви бачите "Чардаш"?
Намалюйте кольорові хвилі до танцю.


 
      

До угорської народної музики неодноразово зверталися й композитори інших країн. Видатний німецький композитор, піаніст Йоганнес Брамс створив свої знамениті "Угорські танці". Спочатку вони були написані для фортепіано в 4 руки. Пізніше з'явилися переклади "Угорських танців" для оркестру, різних ансамблів, інструментів соло. До циклу входять 10 номерів. Ми прослухаємо Угорський танець № 5.

David Garrett - Hungarian Dance No.5 by J. Brahms - 28.12.2017


Martynas - Hungarian Dance No.5 in G Minor

Які елементи музичної мови допомогли Брамсу надати творові національного колориту?


ЗАВДАННЯ 1.
Оберіть слова, які характеризують "Угорський танець" Й. Брамса.


- Яка музика звучала на уроці?
- Чи стала вона зрзумілою, близькою для вас?
- Як ви гадаєте чому німецький композитор Й. Брамс написав "Угорський танець"?

ЗАВДАННЯ 2.
Встановіть відповідність.




Коментарі

Популярні публікації