Жанр прелюдії. Preludes. (6 клас)


 Портрет Й.С. Баха

Цікаві факти про Йоганна Себастьяна Баха
     Бах написав понад 1000 творів всіх існуючих музичних жанрів за винятком опери і симфонії.
     Йоганн рано втратив батьків. Уже в 10 років він перебрався з рідного Айзенаха в Ордруф до брата, який і почав навчати його музиці.
     Ще з XVII століття в Німеччині ходив жарт «Кожен Бах – музикант, кожен музикант – Бах». У самого І. С. Баха було 20 дітей від двох шлюбів. Вижило тільки сім, але всі вони теж стали музикантами, продовживши сімейну традицію.
     Незрозуміло чому, але Бах любив засинати під музику. Увечері, коли він лягав спати, три його сини по черзі грали йому на клавесині. Подібні обов’язкові заняття дуже дошкуляли дітям.
     Бах був віруючою людиною і був для обох дружин вірним чоловіком і чудовим сім’янином. Саме завдяки Баху в храмах зазвучали жіночі голоси: до нього на хорах дозволялося співати тільки чоловікам. Першою жінкою, яка заспівала в церковному хорі, стала його дружина, Марія Барбара.
     Великий композитор вмів заробляти непогані гроші і не був марнотратним. Однак існувала річ, яку Бах завжди робив безкоштовно: він ніколи не брав гроші за приватні уроки.
     Сучасником Баха був Гендель, який жив в 50 км від Веймара. Обидва композитора мріяли зустрітися один з одним, але кожен раз їм щось заважало. Зустріч так і не відбулася, однак і того, і іншого незадовго до смерті оперував Джон Тейлор, якого багато хто вважав простим шарлатаном, а не доктором.
     Бах любив переодягатися бідним шкільним учителем і в такому вигляді з’являтися в якій-небудь церкві. Там він просив у церковного органіста дозволу зіграти на органі. Отримавши таку можливість, великий органіст сідав за інструмент і … Присутні в церкві бували настільки вражені пишнотою і міццю його гри, що деякі, вважаючи, що звичайна людина не може грати так прекрасно, з переляку тікали … Вони думали, що до церкви заглянув … переодягнений диявол.
     Останні роки життя композитора були затьмарені серйозною хворобою очей. Після невдалої операції Бах осліп. Але і тоді він продовжував складати, диктуючи свої твори для запису. Бах помер 28 липня 1750 року.



У творчості Й.С. Баха є чимало клавірних творів, написаних у різних музичних жанрах.
Клавір (нім. Klavier) — загальна назва групи клавішних струнних музичних інструментів (клавікорд, клавесин, фортепіано тощо) або мануальна клавіатура в органі.  

Many of the clavier works written in different musical genres are in the works of Bach.
Clavier is a general name for a group of key musical instruments (сlavichord (klavəˌkôrd), harpsichord (ˈhärpsiˌkôrd), piano, etc.) or a keyboard in the organ.

        
Clavichord (клавікорд)


Harpsichord (клавесин) 


Piano (фортепіано) 


Grand piano (рояль) 

 

Organ (орган)

«Добре темперований клавір» — це цикл творів Й.С. Баха, що складається з двох зошитів, у кожному з яких зібрано 24 прелюдії і фуги у 24 тональностях (12 мажорних і 12 мінорних). Існує легенда, нібито першу частину було створено дуже швидко, «на одному диханні», коли в композитора навіть не було під руками інструмента. У творах цього циклу Бах використав можливості нового способу настроювання клавіру (його називають темперованим), коли звуки відокремлені один від одного рівними проміжками (півтонами). Темперований стрій дозволяв писати музику в будь-якій тональності, і композитор показав виражальні можливості кожної з них.
«The Well-Tempered Clavier» is a collection of two sets of preludes and fugues in all 24 major and minor keys, composed for solo keyboard by Johann Sebastian Bach.

ВЧИТЕЛЬ ВИКОНУЄ: Й.С. Бах. «Добре темперований клавір Зошит №1. Прелюдія до-мажор (скачати ноти)

Розкажіть про ваші враження від музичного твору.
Чим, вашу думку, він особливий?
Охарактеризуйте засоби виразності прослуханої прелюдії.
Чи вразила вас ця музика?
На якому музичному інструменті виконується твір?

2. Bach's Prelude N°1 in C major, BWV 846, on harpsichord


3. J. S. Bach: Prelude and Fugue in C minor (WTC: book I)

Й.С. Бах. «Добре темперований клавір Зошит №1. Прелюдія до-мінор (скачати ноти)

4. J.S. Bach Prelude and Fugue in C Minor, BWV 847, Anthony Newman, Harpsichord

Клавесин — старовинний клавішний струнно-щипковий музичний інструмент, металеві струни якого защипуються плектром з пера або шкіри.
Клавесин мав певні особливості: виразність тону, ритмічну чіткість і прекрасну поєднуваність з іншими інструментами та голосами, що зробило його чудовим ансамблевим інструментом. Проте поява фортепіано, яке значно переважало клавесин за силою звуку, поступово витіснила його із широкої музичної практики.

Прелюд, прелюдія (від лат. praeludo — роблю вступ) — невеликий вступ імпровізаційного характеру перед основним викладом музичного твору — фуги або сюїти.
Прелюдією також називають невелику інструментальну п’єсу (переважно фортепіанну).
A Prelude is a piece of music that traditionally leads into something else, common examples from the Baroque period being a fugue or a suite of dances. Since the early 19th century a Prelude has more generally indicated a short piece, often with an improvisatory quality.

Фуга – це композиція з двома або більше голосами або частинами, в яких мелодія (називається суб'єкт), відтворюється одним голосом, а потім відтворюється і змінюється іншими голосами. Зазвичай від двох до п'яти голосів.
Fugue is a composition with two or more voices or parts, in which the melody (called the subject), is played by one voice and then replayed and modified by the other voices. There are usually from two to five voices.

 5. Lady Gaga Fugue



Коментарі

Популярні публікації