На гостини до пана темпа. (2 клас)


    Слово темп позначає швидкість руху музики. Це — важливий засіб виразності в музиці. Якщо виконати музику у невідповідному темпі, вона зазнає значних змін і не зможе відобразити те, що хотів передати композитор. Темпи бувають швидкими, помірними та повільними.
          In musical terminology, tempo ("time" in Italian) is the speed or pace of a piece of music.

 

Гра «Композитор»
Уявіть, що ви композитори, які написали твори «Черепаха», «Прогулянка», «Ластівка». Який темп ви оберете для кожного твору?

       Отже, «Черепаха» — повільна, «Ластівка» — швидка, а «Прогулянка» — помірна, адже саме на прогулянці ми відпочиваємо. Темп музичного твору безпосередньо залежить від його змісту.

    ♦ Чи може пісня про потяг бути повільною?
    ♦ А твір про черепаху або равлика — швидким?

     Особливо важливим є темп у балеті. Якщо диригент обере неправильний темп, балерині або танцівникові буде дуже важко танцювати, ми не побачимо той образ, який він зображує.
     На нас знову чекає зустріч з казкою. Пригадаймо чарівну казку Шарля Перро «Спляча красуня».

   Уколовши палець веретеном, прекрасна принцеса Аврора заснула і проспала довгі 100 років. А разом із нею поснули слуги, король, королева і все, що було навколо.
   Через роки принц Дезіре, подолавши безліч перешкод, знайшов сплячу принцесу і зумів перервати її зачарований сон. Ще він сказав, що кохає Аврору і хоче з нею одружитися. Принцесі дуже сподобався її мужній рятівник, і вона охоче погодилася. Аврора і Дезіре вийшли на балкон. Тієї миті, коли чари зникли, усе навколо повернулося до життя: зійшло сонце, радісно заспівали птахи, квіти почали розтуляти свої запашні пелюстки, фонтапи знову весело задзюрчали. У палаці починався бал, присвячений одруженню принца і принцеси. З-поміж запрошених на бал — герої чарівних казок, які вітали молодят, їх подарунки були незвичайними: кожен підніс принцесі та принцу свою казкову історію. Перед юним подружжям та їхніми гостями пройшов хоровод чарівних казок. Серед них — відомий всім Кіт у чоботях. Після того як він допоміг своєму господареві маркізові Карабасу розбагатіти й одружитися з дочкок Короля, Кіт зовсім розледачів і тепер живе, розкошуючи зі своєю подругою Бі лою кицею.
   Тільки вона досить норовлива — щойно вона лащиться і ніжне нявкає, аж раптом бідолашний Кіт зазнає ударів її пазуристих лапок.
   Послухайте та скажіть, якими можна уявити Кота і Кицю.


Слухання «Кіт у чоботях і Біла кицька» 
з балету «Спляча красуня» П. Чайковського

♦ Чим різняться музичні мови Кота і Кицьки?
♦ Уявіть, як рухається Кіт, а як — Кицька, та покажіть це своїми рухами.
♦ Що сталося б із музикою, якби ми змінили її темп?


Коментарі

Популярні публікації