Динаміка у країні музики. (2 клас)


Нас оточує безліч звуків. Одні звучать надто голосно, інші — дуже тихо, до них потрібно прислухатися. Якби ми проспівали дану пісню ось так? (учитель виконує фрагмент дуже тихо.) Чи відповідає цей спів характеру пісні? А якби ми проспівали цю пісню так? (співає дуже голосно) Чи захотіли б ви змінити такий спів? Сьогодні ми з'ясуємо таємницю тихих і гучних звуків.

Вправа «Тихо-гучно»
    Учитель пропонує учням простукати по парті звуки, що імітують наближення вершника,— тихо, дещо гучніше, ще гучніше, гучно, дуже гучно.
    Чи звернули ви увагу, що чим голосніше ми стукали, тим більше сил нам доводилося докладати? Сила звучання і є гучністю, що дуже важлива у світі музичних звуків. Зміну гучності звуків у музиці називають... Ви дізнаєтеся про це, розгадавши ребус.

Відповідь: динаміка.

Динаміка це сила звука, гучність музичного звучання.
Dynamics refers to the volume of a sound or note. 


Вона є важливим елементом музичної мови. Чим більше таких відтінків, тим вона виразніша. Такі звукові відтінки називають динамічними. Динамічні відтінки — це своєрідні фарби, що розфарбовують музику у різні кольори:
  f — форте — голосно;
  ff — фортіссімо — дуже голосно;
  р — піано — тихо;
  рр — піаніссімо — дуже тихо.
   Динаміка може поступово збільшуватись або зменшуватись. Такий ступовий перехід від f до р і навпаки називають крещендо та димінуендо.
To gradually change the dynamics, composers use crescendo (gradually play louder) and diminuendo (gradually play softer).


Гра «Ехо»
Сьогодні ми здійснимо подорож до лісу. Ехо — це відбиття, тільки не предмета, а звука. Звук відбивається від будь-якої перешкоди на його шляху. Пограймося з ехом! (Учитель промовляє фразу, а учні повторюють останній склад, імітуючи ехо.)
У лісі живе грайлива луна. (На-на-на!..)
З ним говорити потіха одна! (На-на-на!..)
Якщо ми гукнемо «А-у!», то почуємо... (У-у-у!..)
♦ А як луна повторює за нами — із крещендо чи димінуендо?
Наша подорож лісом триває. Ми потрапили на лісову галявину. За звучанням музики визначте, хто бешкетує на лісовій галявині.


Слухання «Зайчик дражнить ведмежатко» Д. Кабалевського


♦ Якими звуками було зображено лісових мешканців?
♦ Який настрій ви відчули в музиці?
♦ Кого зобразили спокійні та низькі звуки, а кого — високі та дзвінкі? Дмитро Кабалевський назвав свій твір «Зайчик дражнить ведмежатко».

Коментарі

Популярні публікації