Вишукана Франція. Exquisite France. (4 клас)



Музика чарівної країни Франції сягає фольклорних  витоків   кельтських і германських племен, які жили в давні часи на її території.Пам’ятки культури, освітні і культурні центри прославили Францію на весь світ. Далеко за її межами відомі собор Паризької богоматері (Notre Dame Cathedral), університет Сорбонна (Sorbonne University), Тріумфальна арка (Triumphal Arch), головна вулиця столиці (Єлисейські Поля) Champs Elysees, найбільший музей світу – Лувр (the largest museum of the world - the Louvre), Ейфелева вежа (Eiffel Towerта безліч інших.

    

У Франції безліч старовинних замків, господарі яких грали на музичних інструментах, слухали мандрівних музикантів, співали... У давнину величні споруди наповнювалися звуками музики, коли в них відбувалися лицарські турніри, весілля, бенкети, бали. Нині більша частина цих споруд перетворилися на музеї. 
- Як же  називалися середньовічні французькі мандрівні музиканти?  (менестрелі)


Також у Франції - неймовірної краси природа.

  
     


Перший бал, про який відомо з історії, відбувся саме у Франції в 14 столітті. Відтоді вони набували неймовірної популярності. Але не всі люди могли на нього потрапити: існували певні правила.
Бал мав свої правила, свою послідовність танців і свій етикет, особливі для кожного історичного часу. Обов'язковим для балу був оркестр чи група музик, а під фортепіано – не танцювали ніколи. Наприкінці балу завжди була вечеря і дуже часто додаткові розваги: невеликий виступ спеціально запрошених митців чи любителів – співаків та музикантів з числа гостей, живі картини, навіть самодіяльні вистави.
Дуже часто для участі в балах готували спеціальні карнавальні костюми, надягали маски, і годі бал перетворювався на бал-карнавал, або бал-маскарад.

Арам Хачатурян - Вальс из кф Маскарад HD

Сьогодні вишукані бали — рідкісне явище, а от карнавали набули неабиякої популярності і на батьківщині, і поза її межами. Один з найвідоміших у світі карнавалів проводиться на півдні Франції, у м. Ніцца. Відкриття карнавалу розпочинається з появи короля і вибору королеви.

 

Особливістю цієї щорічної події є те, що король кожного разу інакший:   це може бути король Гастрономії, король Спорту, король Сміху, король Танцю, король Цирку тощо. Найяскравішими миттєвостями карнавалу вважаються «квіткові баталії», за якими можна спостерігати упродовж всього святкування: вулицями міста рухаються величезні барвисті кортежі, схожі на кошики квітів.

  


Французький композитор Каміль Сен-Санс (Camille Saint Saëns) був надзвичайно талановитим митцем і водночас великим жартівником! Він написав твір, який назвав «Карнавал тварин», що отримав велику популярність і часто виконується в концертах. Кожен із 14 номерів сюїти е своєрідним «портретом» якоїсь тварини.
Музика різних частин «Карнавалу тварин» часто використовується в кіно  і мультфільмах, рекламі, театральних постановках.
Послухай один iз номерів сюїти і визнач, хто саме зображений в музиці. Які почуття передає музика?

К.Сен-Санс - Лебедь... - Camille Saint - Saens Swan


C. Saint-Saëns Introduction and Royal March of the lion / 
К.Сен-Санс Королевский марш льва


Камиль Сен - Санс "Аквариум"

         Хто персонажі цих номерів сюїти?
         Назвіть їх.

Каміль Сен-Санс був не тільки композитором, а й піаністом, органістом і письменником (він писав вірші та комедії). З раннього віку Сен-Санс чуйно прислухався до звуків природи: дзюрчання струмочка, шелестіння листя, тихого подиху вітру. Усі ці звуки втілилися згодом у його музичних творах.
Батьки хлопчика – паризькі музиканти – приділяли багато уваги музичним заняттям сина, і він робив великі успіхи. Каміль почав складати музику з п'ятирічного віку, а його перший концерт відбувся, коли юному піаністові ледве виповнилося десять років. Сен-Санс багато подорожував і з величезною цікавістю ставився до музики народів інших країн. Його твори вирізняються яскравістю, близькістю до народно-побутової музики.
Жартівлива сюїта «Карнавал тварин», яку композитор ніколи не розцінював серйозно і називав «великою зоологічною фантазією», була написана на приватне замовлення і за життя композитора виконана лише кілька разів у вузькому колі друзів.

Завдання. Оберіть слова,  що характеризують фрагмент сюїти Каміля Сен-Санса «Лебідь», який прослухали.


Разом із творами Каміля Сен-Санса, ми потрапили до Франції, співали та слухали музику, відому за межами цієї держави, адже музична мова зрозуміла всім народам.

Коментарі

Популярні публікації