Сполучені Штати Америки | USA (4 клас)


  
Музика Сполучених Штатів Америки упродовж тривалого періоду часу вбирала в себе ознаки різноманітних стилів. Американська музика передає оптимізм, віру в майбутнє. 

    

Одним з найвідоміших композиторів цієї країни є Джордж Гершвін, який має українське коріння.

Джорж Гершвін  - американський композитор. Народився у районі Бруклін, Нью-Йорк, у сім'ї євреїв — емігрантів з України. Справжні ім'я та прізвище Джорджа Ґершвіна — Яків Гершович. Його батько емігрував до Америки з Одеси.
Джордж був другою дитиною у сім'ї. Коли хлопець досяг 6-річного віку він познайомився з відомим, в майбутньому, американським скрипалем Максом Розенцвейгом. У домі Розенцвейга, який був старшим за Джорджа, він сам навчився грати на фортепіано: підбирав по слуху популярні мелодії, та намагався писати власні композиції.. Але одного разу у домі Ґершвинів з'явилося фортепіано — батьки купили його для занять Айри. Яке ж було здивування батьків, коли молодший брат за короткий час досяг настільки великого успіху, що залишив брата далеко позаду. На превелику радість братів було вирішено, що займатися на фортепіано буде Джордж.
За два роки навчання Джордж змінив чотирьох вчителів. І тільки вчитель Чарлз Хамбіцер виявився саме тим вчителем, який був потрібен майбутньому композитору. Піаніст і композитор Хамбіцер одразу побачив винятковий талант учня і недоліки його музичного виховання. Вчитель викладав радісно та захоплено, вчив не тільки грі на фортепіано, але і дав вірний напрям розвитку таланту Джорджа, познайомив його з творчістю Йоганна Себастьяна Баха, Ференца Ліста, Фредерика Шопена, Моріса Равеля, Клода Дебюссі. Зустрічі Хамбіцера і учня продовжувались до самої смерті вчителя у 1918 році.
Більшість своїх творів композитор написав у співавторстві зі своїм старшим братом поетом Айрою. Загалом творчість Гершвіна була досить успішною, популярною і визнаною. Гершвін писав і класичну музику, і сучасну, зокрема, музику для кінофільмів.
Джордж Гершвін дуже полюбляв імпровізувати. Він міг протягом кількох годин грати на роялі в музичному видавництві, де працював... збираючи навколо себе велике коло слухачів.
А який найвідоміший його твір?
Серед великих творів найвідомішою й найулюбленішою вважається перша національна опера — «Поргі і Бесс». Її популярність не згасає й сьогодні.

 

В опері відображено бідне й тяжке життя афроамериканців, які живуть у рибальському селищі початку 20 століття. Головними персонажами, не складно здогадатися за назвою твору, є чоловік Поргі та молода жінка Бесс. Сцени з опери Дж. Гершвіна «Поргі і Бесс»
Починаючи роботу над оперою, композитор вирушив на південь США, де упродовж року мешкав у селищі рибалок. Там він ознайомився с життям і музикою афроамериканців. Митець брав участь у співі спірічуелсів, іноді навіть виступав як соліст.
Спірічуелс духовна пісня афроамериканців.

 Слухаємо музику Джорж Гершвін, колискова з опери «Поргі і Бесс»

Колискова - ніжна, плавна і сумовита. Ми чуємо незвичайні інтонації негритянської колискової пісні. Негритянські джазові колискові інтонації цієї пісні істотно відрізняються від інтонацій українських колискових пісень або пісень інших народів своїми гострими зрушеннями (так званими синкопами), що підкреслюють плавність мелодії.
        Як музика відображає ставлення матері до своєї дитини? Порівняй цю колискову з українськими творами цього жанру: назви основні відмінності.
        Які особливості афро-американської музичної мови виявляються у творі?
Інтонації американської колискової відрізняються від інтонацій українських пісень.

Учні слухають для порівняння з американською колисковою українську народну колискову «Ой ходить сон коло вікон»

        Спробуйте  виконати улюблену українську народну колискову у стилі американського спірічуелсу.
        Що для цього треба змінити?
Відмітити схожі риси всіх колискових пісень: спокійній наспівний характер музики, коливальний рух. Це свідчить про спільність життєвого змісту музики всіх народів, у даному випадку — колискових.

 

Коротко розповісти про історію виникнення джазу. Наприкінці ХІХ ст. у США виник новий стиль музики — джаз, у якому поєдналися ознаки кількох різних музичних культур — європейської та африканської. Головними особливостями джазової музики є імпровізація і синкопований ритм.

Видатний виконавець джазу — афроамериканець  - Луї Армстронг.

Louis Armstrong - Hello Dolly

Сьогодні ми переконалися, що музична мова, на відміну від розмовної, зрозуміла нам без перекладу, а з її допомогою виражають певні почуття й образи. Допомогли нам Колискова з опери «Поргі та Бесс» Джорджа Гершвіна  Отже, музика долає кордони, для неї не існує неперехідних меж. Завдяки музиці різні народи стають ближчими.


Коментарі

Популярні публікації