Слухаємо симфонію / Й. Гайдн - «Симфонія іграшок» (2 клас)


У музиці є багато різних жанрів. Із деякими ви вже познайомилися. Але є один особливий жанр музики, до якого звертаються майже всі композитори. Усі шанувальники музики, до яких ви також належите, знають і цінують музику цього жанру. Сьогодні я відкрию вам таємницю музики, яку називають симфонією.
·        Які почуття та настрої за своє життя переживає людина? (радість, смуток, безтурботність, щастя, тривогу, замріяність, піднесеність, гнів)
Як композиторові передати душевний світ людини з усіма її думками, що змінюють одна одну? Яку форму обрати йому для того, щоб передати цей світ? Саме симфонія здатна найточніше передати картини почуттів. Ось чому майже всі композитори звертаються до цього великого музичного жанру.

Слово симфонія — грецького походження. Симфонія — це великий музичний твір для симфонічного оркестру, що містить чотири частини. Кожна частина звучить у різному темпі: швидкому, повільному, помірному і знову в швидкому.

Сьогодні ми познайомимось із чудовими творами. Один із них — симфонія для дітей «Симфонія іграшок» композитора Йозефа Гайдна. Він жив дуже давно, народився у 1732 році та загалом прожив 77 років! За своє життя він був найкращим композитором та музикантом епохи Класицизму, створив жанр квартет (колектив, який складається з 4-х виконавців) та, власне, жанр симфонія. А написав він за своє життя 104 симфонії! Ось так виглядає книга з нотами лише однієї симфонії. А він їх написав більше 100 та ще велику кількість інших творів!
 
За характером твір, який ми будемо сьогодні слухати, жвавий та веселий. Виконують його солісти з дитячими шумовими інструментами – діти та симфонічний оркестр – дорослі. Послухайте та поміркуйте, чому цей танець має саме таку назву.

   Слухання твору Й. Гайдна «Симфонія іграшок»

Слово «симфонія» означає співзвучність. Прислухайтесь: як досконало звучать музичні інструменти, передаючи веселий та активний характер твору! Послухайте та дайте відповідь на запитання.

♦ Звучання яких інструментів ви почули?
♦ Що означає слово симфонія?

Сьогодні ми познайомилися ще з одним жанром музики — симфонією і переконалися, що цей жанр музики здатний хвилювати почуття не тільки дорослих шанувальників музики, а й дітей.

Коментарі

Популярні публікації