Віктор Косенко - "Не хочуть купити ведмедика" - "Купили ведмедика"

Замітка для вчителя.
      Твори Віктора Косенка мають високу мистецьку якість та художню цінність. П’єси для дітей, написані цим композитором, правдиво відображають та відверто висловлюють почуття дитини, вони насичені  добротою та любов’ю до життя.

Бесіда про композитора.

Віктор Степанович Косенко
– талановитий український композитор.
 

      Особливий вплив на майбутнього композитора справила родина. Мати майбутнього композитора Леопольда Йосипівна добре грала на фортепіано. Невід’ємними у побуті Косенків були домашні музичні вечори. Часто у них збиралися друзі і знайомі – любителі музики. На цих маленьких вечорах Віктор  вперше слухав фортепіанні п’єси Чайковського, Шопена, Гріга, Мендельсона. Традицію домашніх музичних вечорів Віктор Степанович проніс крізь усе своє життя. У родині з любов’ю співали українські та російські пісні. Знайомство з музичним  фольклором єднало хлопчика з мистецтвом рідного народу. Пісні западали йому в душу, щоб через багато років вилитися у власні  музичні твори.
      Величезну увагу композитор приділяє дітям. Створений у 1936 році альбом «24 дитячі п’єси для фортепіано» став визначною подією не лише у творчості композитора, а й в усій радянській фортепіанній літературі для дітей. Збірник і тепер є одним з найулюбленіших серед маленьких музикантів.

Бесіда про твори.
      Сюжетність і яскраві образи музики гранично зрозумілі і близькі дітям в диптиху «Не хочуть купити ведмедика» - «Купили ведмедика».
      Пропоную спочатку послухати обидва твори підряд, а потім обговорити їх разом.

Слухання музики.



      Перша п'єса «Не хочуть купити ведмедика» передає настрій і почуття дитини, якій не купують бажану іграшку. Характер музики сумний, тужливий, сумний. Чути жаль і навіть відчай.
      Повторювані напружені, наполегливі, що просять інтонації говорять про те, що дитина вмовляє дорослих, повторюючи прохання багато разів. В кінці мелодія звучить настільки трагічно, проникливо, піднімаючись в верхній регістр, що встояти, щоб не купити іграшку, просто неможливо.

      Друга п’єса «Купили ведмедика» зовсім протилежна. Вона сповнена енергії, радості та гарного настрою. Дитина, яка нарешті отримала заповітну іграшку, неймовірно щаслива. Це чутно завдяки зміні темпу (швидкість виконання), штрихам виконання (гострі стрибки по клавішам) та динаміці (другий твір, в порівнянні з першим, виконується голосно та сміливо).

Запитання.
      Який інструмент звучав? Чи зміниться характер музики, якщо виконати ці п'єси, для прикладу, на скрипці(метод "руйнування образу")
      Розкажіть про свої враження від обох творів. Який твір сподобався вам більше і чому?

Повторне слухання, узагальнення.

НОТИ для фортепіано Віктора Косенка 
"Купили ведмедика" можна скачати, 
натиснувши на їхні назви, виділені іншим кольором.

Скачати одним файлом



Коментарі

Популярні публікації