Моріс Равель - "Гра води" (імпресіонізм)

Бесіда.
Моріс Жозеф Равель (фр. Joseph-Maurice Ravel, 
7 березня 1875  28 грудня 1937) — французький композитор.

 

        Яскравий представник світової музичної культури 1-ї половини 20 століття, Равель продовжив і розвинув пошуки Дебюссі в царині імпресіоністичного звукопису, колористичної гармонії й оркестрування та екзотичної ритміки. Водночас у певних творах проявилися неокласичні тенденції.
 Равель дотримувався класичних традицій формотворення, в його мелодіях — переважно традиційні структури, наприклад, тричастинна. Проте Равель часто маскує грані музичної форми модуляціями (перехід в іншу тональність), що приховують початок мотиву.
       Імпресіоністи намагаються у своїх творах відтворити шляхетні, витончені особисті враження та спостереження мінливих миттєвих відчуттів та переживань, природу, схопити мінливі ефекти світла та поділитися власними почуттями зі спостерігачем твору, тим самим – вплинути на нього. 

Цікаві факти з життя композитора.    
   Можна нескінченно доводити унікальність і неординарність Равеля. Можна перераховувати всі твори, які він написав. Можна розбирати і аналізувати мелодику його симфоній, менуетів, опер. Але ніщо не доведе незвичайність Моріса Равеля, ніж він сам.
       Музичні здібності проявилися у Равеля досить рано. Він вивчив ноти раніше, ніж абетку і мав абсолютний слух. Одного разу з батьками вони були в гостях. Хтось із запрошених сів за рояль і почав грати. Маленький Моріс вступив в суперечку з дорослими. Майбутній композитор стверджував, що нота, яку всі приймають за «фа-дієз», насправді - чисте «фа».
- Подивися на клавіатуру, Моріс, ти ж бачиш - це чорна клавіша, а отже, це «фа-дієз», - вмовляв батько.
- Значить, її потрібно перефарбувати вапном в білий колір, - не здавався Моріс, - це «фа» чисте.
Коли перевірили налаштування інструменту, виявилося, що рояль дійсно був налаштований на півтону нижче.

Слухання музики.
      Сьогодні на уроці ми послухаємо твір, що називається «Гра води».

Запитання.
      Яка за настроєм була ця музика? Яку пору року ви уявили? В якому регістрі виконувався музичний твір (високому чи низькому)?

Скачати одним файлом

Коментарі

Популярні публікації