Едвард Ґріґ - "Танець ельфів"

Бесіда.
Едвард Ґріґ-норвезький композитор, піаніст, диригент, основоположник норвезької класичної музики. Народився Е. Ґріґ в місті Бергені в сім’ї британського консула. В дитячі роки він навчався музики у своєї матері — піаністки, а вже у 12-річному віці написав свій перший твір для фортепіано.


    Прагнення Е.Гріга до жанру музично-театрального мистецтва знайшло свій вияв у написанні музики до драматичних вистав. Ним, зокрема, була написана музика до драми Г. Ібсена «Пер Гюнт», постановка якої пройшла з величезним успіхом.
    Е. Ґріґ писав твори у різних жанрах музики.  Але найбільший інтерес митця проявився у галузі інстументальної мініатюри: цикл «Ліричні п'єси» уявляє собою збірник нескладних фортепіанних п’єс.
   Твори Е. Ґріґа завжди користувалися великою популярністю. Завдяки ліричній чарівності і глибокій своєрідності мелодики, особливостям гармонії, почерпнутим з музичного фольклору Норвегії, — вони і в наші дні звучать надзвичайно сучасно. Серед них фортепіанні твори «Пташка», «Навесні», «Похід гномів», «Танець ельфів», «Весільний день у Трольхаугені», сюїта «Пер Гюнт» та інші.
     Серед них є твір, який ми сьогодні слухатимемо - "Танець ельфів".

Слухання музики.
      Сьогодні на уроці ми з вами вирушимо в музичну подорож в північну країну Норвегію. Країну диких скель і густих лісів. В країну казок і легенд, на батьківщину гномів, тролів і ельфів. Для початку, пригадаємо твір «Похід гномів».


        А зараз ми послухаємо новий твір Едварда Ґріґа «Танець ельфів».


Запитання.
     Чи знаєте ви, хто такі ельфи? Ельфи - це добрі чарівні істоти, легкі, повітряні, вони мають прозорі швидкі крильця та вміють літати.
      Яка за настроєм була музика? Яку іншу назву ви змогли б дати цьому твору?

Повторне слухання, підсумок.

     Опишіть своїми словами рух та настрій мелодії. (Музика була тихою, таємничою, загадковою та дуже легкою. Але були короткі моменти, ніби хтось сварився чи щось наказував – і знову музика ставала таємнича і легка.) Якою була швидкість виконання твору?

НОТИ для фортепіано Едварда Ґріґа 
"Танець ельфів" можна скачати, 
натиснувши на їхню назву, виділену іншим кольором.

Скачати одним файлом

Коментарі

Популярні публікації