Людвіг Ван Бетховен - "До Елізи" | ArtWay Music

Бесіда.
Людвіг ван Бетховен (1770-1827)
– видатний німецький композитор, піаніст і диригент,
представник музичного напряму «віденський класицизм».

 

       Бетховен народився імовірно 16 грудня (точно відома лише дата його хрещення — 17 грудня 1770 року у місті Бонн в музичній сім’ї. З дитинства його стали навчати грі на органі, клавесині, скрипці, флейті.
        Вже у 12 років Бетховен отримав першу роботу музичної спрямованості – помічник органіста при дворі. Бетховен вивчав кілька мов, намагався складати музику і любив читати.
       Після смерті матері у 1787 році він взяв на себе матеріальні обов’язки сім’ї. Людвіг почав грати в оркестрі, слухати університетські лекції. Випадково зіткнувшись в Бонні з Гайдном, Бетховен вирішує брати у нього уроки. Для цього він переїздить до Відня. Гайдн коротко зазначив, що музика Бетховена була похмурою і дивною. Проте в ті роки віртуозна гра на піаніно приносить Людвігу першу славу.
       Грубий і самолюбивий був композитор на людях, а по відношенню до друзів - дуже відкритим, доброзичливим. Після слухання однієї з імпровізацій Бетховена, великий Моцарт сказав: «Він всіх змусить говорити про себе!».
       На самому розквіті своєї творчості, подальше життя і робота Бетховена були ускладнені розвитком хвороби вуха, проте він продовжував творити і дуже вдало!
        Багато творів Людвіга ван Бетховена стали класикою не тільки для дорослого слухача, а й для дітей. Композиторові встановлено близько ста пам’ятників по всьому світу.

Слухання музики.


Запитання, бесіда.
       Твір «До Елізи» був складений близько 1810 року, проте опублікований лише 1865 року німецьким музикознавцем Людвігом Нолем, який і надав п'єсі її сучасну назву.
       У 1865 році біограф композитора, музикант Людвиг ван Бетховен (1831—1885), виявив рукопис «До Елізи» у Бабетти Бредлі у Мюнхені. Рукопис складався з альбомного аркуша з присвятою і нот. На альбомному аркуші рукою Бетховена було написано: «Елізі на довгу пам'ять від Л. В. Бетховена, 27 квітня». Рік не вказано, однак на нотах, що додавалися до посвячення, були також начерки до «Егмонту», що з'явився в 1810 році (опус 84), що дозволяло датувати рукопис 1810 роком.
      Твір написано у формі рондо. Будова — A-B-A-C-A. Рондо (від фр. rondeau — «коло», «рух колом») — музична форма, в якій неодноразове (не менше 3-х) проведення головної теми (рефрену) чергуються з відмінними один від одного епізодами.

        Про що «розповіла» вам музика? Якою ви уявляєте Елізу? Яка із контрастних частин вам сподобалась більше? Які характери були в частині А, В, С?

Висновок.     
       Приємна мелодична лінія та ніжний характер змушує людей запам’ятати цю мелодію назавжди, навіть якщо вони почули її вперше. П'єса "До Елізи" - це не просто класика, це вічна музика. Вона буде хвилювати душі людей ще багато століть.

Повторне слухання, робота з зошитом.


       Послухайте п’єсу «До Елізи» знову і розмалюйте цю дівчинку. Якими кольорами вам хочеться розфарбувати її плаття?

НОТИ твору для фортепіано "До Елізи" 
Людвіга Ван Бетховена можна скачати, якщо натиснути на їхню назву, виділену іншим кольором.



Скачати одним файлом

Коментарі

Популярні публікації