Візантія. Byzantine. Перлини Київської держави 5 lesson / 5 урок (Мистецтво, 8 кл)


      Візантійське мистецтво — стиль в образотворчому мистецтві й архітектурі, що зародився в 4-5 століттях у Візантії (столиці Східної Римської імперії) і поширився в Італії, через Балкани, в Київській Русі, де він існував впродовж багатьох століть.
 Візантійський стиль характеризується важкою стилізацією, надзвичайною виразністю ліній, використанням сталих художніх стереотипів і багатих кольорів, зокрема, золота. Візантійські художники відзначилися у мозаїчних роботах і в ілюструванні книг.

    Byzantine art, architecture, paintings, and other visual arts produced in the Middle Ages in the Byzantine Empire (centred at Constantinople) and in various areas that came under its influence. One of the most important genres of Byzantine art was the icon. Аn image of Christ, the Virgin, or a saint, was in the center of this art.

1 Мозаїки. Mosaics. 

  


2  Храм Софії Константинопольської. 

   


3 Мозаїки церкви Сан-Вітале. 

 


4 Мозаїки монастиря Дафні. 

 

5 Собор Софії в Києві. Мозаїка «Оранта». (Собор Святої Софії Премудрості Божої в місті Києві є найдавнішим християнським храмом, що зберігся на східнослов’янських землях. Його було збудовано в ХІ столітті, 1000 років тому. У головному вівтарі Софійського собору на стіні купола знаходиться знаменита ікона-мозаїка Богородиці ХІ ст., яку науковці називають «орантою» за молитовно підняті до неба руки, а народ здавна називає «Нерушимою стіною».) 



6 Фрески (від італ. affresco — свіжий) — живопис на вологій штукатурці, одна з технік настінного малярства). 

 


7 Мурали - сучасні фрески (м.Київ). 

   

Ікона «Богоматір Володимирська» (Згідно з переданням, у 1131 році Константинопільський патріарх подарував київському князеві Мстиславові Великому. З 1999 року ікона Матері Божої Володимирська перебуває в храмі-музеї святого Миколая в Толмачах при Державній Третьяковській Галереї в особливому куленепробивному кіоті з сигналізацією. Усередині підтримується температура +18 градусів і відносна вологість близько 60 відсотків). 

   

9 Книжкова мініатюра (витвір образотворчого мистецтва невеликого розміру в книгах).

    

Слухання музики: О.Кошиць «Тіло Христове». Стародавні візантійські розпіви.



Групова робота:  Створити мозаїчну композицію (сюжетну або орнаментальну)


Коментарі

Популярні публікації