Увертюра. Музика до фільмів. Overture. Background music (6 клас)



   Увертюра (від фр. Ouverture, вступ) в музиці - інструментальна (як правило, оркестрова) п'єса, що виконується перед початком будь-якого подання - театральної вистави, опери, балету, кінофільму і т. п, або одночастинний оркестровий твір, який часто належить до програмної музики. Увертюра готує слухача до майбутнього дії.
  The overture (introduction) is an instrumental, orchestral piece. The orchestra performs it before the beginning of any presentation - theatrical performance, opera, ballet, film, etc. The overture prepares the listener for future action.

Г.Свиридов. Оркестрова увертюра до фільму «Час, уперед!»



В.Дашкевич. Увертюра до фільму «Шерлок Холмс та  Доктор  Ватсон»



   Музика до фільму (англ. film score), також іноді фонова музика (англ. background music[en], incidental music[en]) — ряд композицій, написаних спеціально для музичного супроводу фільму. Дані композиції є саундтреками і є частиною усієї звукової доріжки фільму. Зазвичай вони пишуться одним або декількома композиторами під керівництвом режисера та / або продюсера. Далі композиції виконуються оркестром, гуртом, інструментальними солістами, хором або співаками. Запис і подальше зведення виконаних композицій здійснюється звукорежисером.
   Background music is a series of songs written specifically for musical accompaniment of the film. These compositions are soundtracks and are part of the whole soundtrack of the film. Usually they are written by one or several composers and the director and the producer help to composers. The songs are performed by an orchestra, a band, instrumental soloists, choir singers or singers.

Володар кілець: Братство кільця (Howard Shore — Concerning Hobbits). Говард Шор написав для цього фільму, мабуть, найкращий саундтрек - масштабний і епічний, що дуже точно відповідає задуму режисерів. Слухаючи цю музику відразу, мимоволі, починаєш уявляти ельфів, орків, чарівників і величні битви зі злом.




Амелі (Yann Tiersen — La valse d`Amelie). Історію милої француженки Амелі Пулен, та й тепер уже всю Францію, неможливо уявити без прекрасної музики композитора Яна Тьєрсена. І особливо без цього вальсу – саме у ньому схована вся легкість, романтика і мрійливість головної героїні.



Кримінальне чтиво (Chuck Berry — You Never Can Tell). Автор і виконавець Чак Беррі написав цю пісеньку, сидячи у в'язниці в далекому 1960 році. Але популярною вона стала завдяки культовому танцю Уми Турман і Джона Траволти у фільмі "Кримінальне чтиво". З тих пір під цей твіст просто неможливо сидіти на місці.


Гаррі Поттер і філософський камінь (John Williams — Prologue). Джону Вільямсу вдалося створити настільки атмосферний саундтрек до фільму про юного чарівника, що вже після перших двох тактів цієї мелодії хочеться отримати лист з Гоґвортсу і податися на платформу 9 ¾.


Хрещений батько (Nino Rota — Love theme from Godfather). "Ви пишете про найкращі саундтреки, але не включили до переліку саундтрек до фільму "Хрещений батько?" - Дон Корлеоне так не скаже, тому що не можливо забути музику, яку створив композитор Ніно Рота для цієї стрічки. Вона божественна і стала не тільки культовим саундтреком, але й увійшла до золотої колекції класики.



Пірати Карибського (Hans Zimmer — Pirates Of The Caribbean). Ганс Ціммер написав неймовірну кількість саундтреків до фільмів, багато з яких стали хітами. Але неабиякий потяг до пригод викликає тільки ця мелодія. Хіба ні?




Ганс Ціммер - майстер саундтреків. Музика до "Інтерстеллар" та "Шерлок Холмс" - його робота.

 


Мисливці за привидами (Ray Parker — Ghostbusters). Пісня "Ghostbusters" була написана за кілька днів і виконана Реєм Паркером-молодшим спеціально для однойменного фільму. Стилізована під дешевий рекламний ролик, який, однак, швидко запам'ятовується, вона стала справжньою візитною карткою стрічки і увійшла до колекції кращих саундтреків всіх часів.




Титанік (Celine Dion — My Heart Will Go On). Не можна не включити до нашого переліку цей легендарний саундтрек. Коли композитор Джеймс Хорнер зіграв мелодію канадській співачці Селін Діон, їй страшенно не сподобалося, але запис все ж таки відбувся. І не даремно - ця пісня стала не тільки найуспішнішою в кар'єрі співачки, але й одним з найбільш хітових саундтреків, під який плакали всі без винятку глядачі "Титаніка".




Леон (Sting — Shape of my heart). Цю пісню полюбляють не тільки фани Sting, але і всі шанувальники кінематографу - настільки ефектною вона була у фіналі культового фільму Люка Бессона "Леон".




Місія: нездійсненна (Larry Mullen & Adam Clayton — Theme From Mission: Impossible). Головну тему для фільму написав композитор Лало Шифрін, але оживили її хлопці з гурту U2 - бас-гітарист Адам Клейтон і барабанщик Ларрі Маллен. Зробили вони це блискуче - пісня стала хітом і продовжує ним залишатися й сьогодні.



Зоряні Війни (John Williams — The Imperial March). Джон Вільямс створив багато хорошої музики для "Зоряних війн", але от "Імперський марш" став одним із найбільш упізнаваних саундтреків. Лейтмотив Дарта Вейдера - під цю мелодію ніби вже чути його кроки і важке дихання.



Індіана Джонс (John Williams & The London Symphony Orchestra — The Raiders March). Джон Вільямс доклав чимало зусиль і для саги про мисливця за скарбами Індіану Джонса. Написану ним основну тему до фільмів, виконав Лондонський Симфонічний Оркестр. Музика найкраще передає дух пригод і авантюризму.




Мюзикл "The Greatest Showman" відродив жанр мюзиклу і нагадав глядачам та слухачам, що мюзикл може бути дійсно хорошим. Мюзикл "La La Land" також відноситься до яскравих зразків сучасного мюзиклу, тим не менш тут збережені традиції.

 


«Shallow» (з англ. - «Мілководдя») - пісня, що виконується американською співачкою Леді Гага і актором Бредлі Купером, яка увійшла в саундтрек фільму «Зірка народилася» і видана в якості першого синглу з нього. Авторами пісні стали Леді Гага, Марк Ронсон, Ендрю Уайатт і Ентоні Россомандо. 6 січня 2019 року пісня виграла премію «Золотий глобус» у номінації «Краща пісня». 24 лютого стала лауреатом премії «Оскар» в категорії «Краща пісня до фільму». Пісня отримала чотири номінації на премію «Греммі-2019», в тому числі в двох основних категоріях: «Кращий запис року» і «Краща пісня року». В результаті отримала «Греммі» в номінаціях «Краще поп-виконання дуетом або групою» і «Краща пісня, написана для візуального представлення».


Коментарі

Популярні публікації