Самуїл Майкапар - Цикл "Бірюльки": "В садочку", "Колискова". ЧАСТИНА 3

Інформація для вчителя.
      Самуїл Мойсейович Майкапар (1867-1938) - відомий композитор, який всю свою творчість присвятив створенню тільки дитячої та юнацької музики. Це ще й видатний педагог, піаніст, автор навчально-методичних робіт, який зробив величезний внесок у розвиток дитячої музичної освіти.
       Основний принцип усієї творчості С.Майкапара, який він втілював все своє творче життя, - що «вимоги маленьких художників ті ж, що і у дорослих виконавців» і що «для дітей треба писати так само, як і для дорослих, тільки краще».
       С.Майкапар прагнув культивувати і розвивати в дітях високий художній смак. Якості, які характерні для С.Майкапара як дитячого композитора - це життєвість і образність, простота і лаконізм, закінченість форми, органічний зв'язок з інструментом. Він знаходив музичні образи і інтонації, близькі дитині; через образність своїх п'єс для початківців він учив любити музику.

Гра «Бірюльки».
       Бірюльки - це старовинна російська настільна гра.
       Бірюльки висипаються купою на рівну поверхню. Гравці за допомогою спеціального гачка по черзі виймають по одній цяцьки, намагаючись не поворушити сусідні, поки не розберуть всю купу. Переможцем стає той, хто зібрав найбільше бірюльок.

Бесіда. Цикл фортепіанних п’єс «Бірюльки».
       26 різнохарактерних п'єс для фортепіано різного змісту можна назвати слайдами. Назви п'єс підказують нам зміст картинки. Теми зазвичай короткі, але дуже яскраві та мелодійні.
       Пригадайте, які мелодії ми слухали на минулому уроці? (учні пригадують: «Осінь», «Хмари пливуть», «Метелик», «Навесні», «Музична шкатулка», «Ехо в горах»).

      Його п'єси можна поділити умовно на багато тем. Сьогодні ми розглянемо третю тему: образно-образотворчі п'єси: «Колискова» та «В садочку».

Слухання музики.
      Сьогодні на уроці ми послухаємо два твори із фортепіанного циклу Самуїла Майкапара «Бірюльки». Першим ми послухаємо твір «В садочку».

Слухання музики.


Обговорення.
     «В садочку».
     У збірнику С.Майкапара немає п'єси, яка б називалася «Літо», але цю пору року легко  можна впізнати в деяких його мініатюрах. Ось, наприклад, «В садку». Слухаючи її, жваво уявляєш теплий літній день і дитячий майданчик в тінистому саду. Музика передає веселий характер дитячих ігор.

     Наступний твір, який ми будемо сьогодні слухати, називається «Колискова».
Слухання музики.



Обговорення.
       «Колискова».
     Чуттєвий обов’язок, що з дня народження існує між матір’ю та дитиною, дістає вічне відбиття у зворушливо щирих колискових. Усю любов, ніжність, бажання бачити своє дитя щасливим, розумним, здоровим, гарним мати вкладає в невигадливі рядки і простеньку мелодію, яка супроводжувалась ритмом гойдання колиски.
      Монотонний тихенький мотив і ніжна мелодія мають заспокоїти, приспати дитину, тому м’якенькими лапками підступає до мальованої колисочки пухнастий, волохатий, муркотливий котик, голуби, ластів’ята і фантастичні Сонко і Дрімота. Ці пісні водночас є і першими уроками, що в доступній формі знайомлять нас з побутовими речами і моральними цінностями, заохочують до працелюбності, порядку, доброти і справедливості.

Повторне слухання (діти слухають п’єси із закритими очима), узагальнення.
       Отже, що ж можна знайти серед творів Майкапара? Це і замальовки природи, і казкові образи, і образотворча уява… Музиці цих п'єс притаманні яскрава образність, проникливий ліризм, і висока духовність. Вони дуже цікаві, виразні і красиві. Майкапар зумів дуже тонко передати настрій дитини, різні явища природи, різноманітні картинки з дитячого життя - ігри, забави та пригоди.
        На наступних уроках нас чекають музичні портрети,  танцювальні п'єси та багато нового і цікавого від Самуїла Майкапара.



 Ноти Майкапара "В садочку" та "Колискова"
можна скачати ТУТ

Скачати одним файлом

Коментарі

Популярні публікації