Роберт Шуман - Дід Мороз

Бесіда. Композитор.
      Роберт Шуман народився 10 червня 1810 року в провінційному саксонському містечку Цвіккау у сім’ї видавця та книготорговця Августа Шумана. Батько Шумана, людина інтелігентна, підтримував художні нахили свого молодшого сина. Відомо, що він навіть їздив у Дрезден до Вебера, щоби вмовити того керувати музичним вихованням сина.
      Шуман починає писати в семирічному віці, але він рано звернув на себе увагу як перспективний піаніст і довгий час у центрі його музичної діяльності було фортепіанне виконавство.
      Величезне місце в духовному розвитку юнака займали літературні інтереси. У шкільні роки на нього справили глибоке враження твори Гете, Шіллера, Байрона і давньогрецьких трагіків. Єдність літературних і музичних образів є однією з найхарактерніших рис шуманівського мистецтва.


       У 1830 році Шуман вперше почув Паганіні і під враженням гри великого артиста ним  опанувала спрага музичної діяльності. Тоді, навіть не маючи керівника по композиції, він береться за написання творів.
       Великою подією останніх років життя Шумана була його зустріч з двадцятирічним Брамсом. Стаття «Нові шляхи», в якій Шуман передрікав своєму духовному наступникові велике майбутнє, завершила його публіцистичну діяльність.
       У лютому 1854 року сильний напад хвороби призвів до спроби самогубства. Пробувши 2 роки в лікарні (Енденіх, поблизу Бонна), 29 червня 1856 року Шуман помер.

Бесіда. Запитання.
     Діти, скажіть, хто пише книги? (Відповіді дітей). Сьогодні я вас познайомлю з незвичайною книгою, вона - музична, її склав композитор. Подивіться на його портрет (вчитель показує книгу) і скажіть, хто її автор (діти називають композитора).
      Правильно, учні, це композитор Роберт Шуман. Він склав п'єси для дітей, щоб вони могли грати, і зібрав їх в один збірник, а назвав його «Альбом для юнацтва».

Про «Альбом для юнацтва».
     "Діти – найбільша радість, яка може існувати на землі", - вважав Р. Шуман. Виховуючи і навчаючи власних підростаючих дітей, він вирішив приступити до створення збірки для дітей і почав втілювати в життя свій задум.
     Перша згадка про "Альбом" відноситься до 1848 г., у щоденнику дружини композитора Клари є запис: "П'єси, які діти зазвичай розучують на уроках фортепіано, такі погані, що Роберту спало на думку скласти і видати зошит п'єсок (на кшталт альбому) виключно для дітей. Кілька чарівних п'єсок він вже написав".
     Альбом складається з двох частин:
перша частина призначена для учнів молодшого віку, друга - для старшого віку. Але, не дивлячись на такий конкретний поділ, Шуман об'єднує п'єси обох частин "Альбому" за допомогою декількох наскрізних ліній. Завдяки їм,
композитор готує учнів молодшого віку до сприйняття більш складних п'єс в старшому віці.

Запитання. Загадки.
       Хто мені скаже, який російський композитор так само видав книгу для дітей? (Діти називають композитора П. І. Чайковський «Дитячий альбом»).     
      Правильно. Давайте перегорнемо сторінки нашого альбому і послухаємо звідти п'єси, а для того, що б було цікаво, я буду загадувати вам музичні загадки. І так перша загадка. Виконується уривок з п'єси «Сміливий вершник», діти відгадують твір.

Слухання «Сміливий вершник».


      Правильно, ви здогадалися. А тепер я хочу дати вам завдання. Ви послухаєте цей твір повністю і скажете, скільки частин в ньому. Перед вами лежать конверти з смужками, після закінчення п'єси ви викладете, ці частини. Зверніть увагу, чи всі частини п'єси однакові. Якщо немає, позначте їх своїм кольором.

Повторне слухання «Сміливий вершник».

       Діти слухають п'єсу і схематично викладають звучання частин. Вчитель просить пояснити дітей, чому вони виклали саме так, а не інакше.
       А тепер наступна моя загадка (виповнюється уривок п'єси «Веселий селянин», діти називають твір).

Слухання «Веселий селянин».


      Діти, подивіться, які літні фотографіїї я для вас приготувала.
     
       Хто скаже, який характер у цих світлин? (Відповіді дітей: радісний, яскравий, мажорний, світлий.) Я хочу вам запропонувати, щоб ви також весело, радісно зіграли її нашим оркестром. Візьміть інструменти (вчитель роздає шумові інстументи), на яких ви будите грати, а я буду вам диригувати.

Виконання п'єси «Веселий селянин».

Бесіда про зимову пору року.
     Діти, скажіть, яка, пора року слідує за осінню? (Відповіді дітей). А яке найвеселіше і загадковіше свято відзначаємо ми в цю пору року? Напевно, ви знаєте, хто головний герой свята? (Відповіді дітей).  Сьогодні ми з вами послухаємо новий твір Р. Шумана, який називається «Дід Мороз», але спочатку послухайте, я прочитаю вам два вірші.

     Скажіть, як поет описав Діда Мороза в кожному з цих віршів. (вчитель читає два вірші, в яких Дід Мороз різний за характером. Діти відповідають)

Дід Мороз несе мішок —
В ньому теплий кожушок.
Ой ти, діду-дідусю,
Зігрій нашу Ганнусю!
Розв’яжи мерщій мішок,
Дай Ганнусі кожушок,
Надінь валянки на ніжки.
Хай вона пограє в сніжки!

Ходить Мороз надворі
по широкій оборі,
Ще й по горах – дібровах –
У чоботях пухових.
Старий він, сивий він,
З бородою до колін.
Ходить-бродить у шубі,
Біла шапка на чубі.
Ходить лютий, сердитий,
Хоче когось вкусит
и.

Слухання «Дід Мороз».


Бесіда.
       Новий рік є одним з найгарніших і улюблених свят в році. Його люблять не тільки діти, а й дорослі. Це таке свято, яке відзначають усі країни світу.
       Разом із святковою ялинкою постійним персонажем новорічного свята є Дід Мороз, хоча вік казкового діда вже перевалив за тисячу літ, ще з ночі він починає свою роботу, щоб ранком здивувати весь світ. Кожен кущик, кожне деревце та вікно дід Мороз прикрасив по-різному.
       Слухняних діточок Дідусь частує смачними солодощами та приємними подарунками, а не слухняних просить наступного року виправитися і тоді вони також отримають винагороду і будуть радісно святкувати наступний Новий Рік.

Дідусі Морози різних країн.


 Польща і Україна: Святий Миколай.
  США, Канада, Англія: Санта Клаус.
 Фінляндія: Йоулупуккі.
 Франція: Пер Ноель.
 Італія: БаббоНатале.
 Монголія: УвлінУвгун.

Висновки.

     І так, сьогодні ви познайомилися із музичною книгою, згадайте і назвіть автора і назву цієї книги. (Діти відповідають). Я думаю, що вам сподобалася музика цього композитора і ви запам'ятали їх назви (діти називають п'єси). А, може бути, хтось із вас згадає назву п'єс з «Дитячого альбому» П.І. Чайковського? (Діти називають.)

Ноти твору Дід Мороз Роберта Шумана 
можна скачати ТУТ.

Скачати одним файлом

Коментарі

Популярні публікації