Петро Чайковський - "Вальс квітів" (з балету "Лускунчик")


Біографія.
     Напевно, немає людини, яка б не знала «Лускунчика» з «Танцем феї Драже» і «Вальсом квітів». «Лускунчик» був написаний як балет, однак набагато більше людей чули музику, але не бачили балет.
     Відомі твори Чайковського - це балети «Лебедине озеро» і «Спляча красуня», увертюра «Ромео і Джульєтта», Онер «Євгеній Онєгін», «Мазепа», «Іоланта», «Пікова дама», шоста симфонія - «Патетична».
     Музика Чайковського дуже мелодійна. Мелодії деяких популярних пісень запозичені з неї.

     Чайковський народився в маленькому містечку на Уралі. Його батько був гірничим інженером. У дитинстві Чайковський любив музику, але не збирався присвячувати їй все своє життя. Він хотів стати юристом. Коли він виріс, він став вивчати право. Але в 21 рік він вирішив, що музика набагато цікавіше права і вступив до консерваторії в Санкт-Петербурзі. Через п'ять років після закінчення консерваторії він став професором Московської консерваторії. Чайковський викладав і писав багато музики.
     Його твори настільки сьогодні популярні, що важко повірити в те, що спочатку вони зовсім не користувалися успіхом. Але протягом цілих десяти років постановка всіх його опер закінчувалася провалом, і ніхто не звертав уваги на його музику.
     Через ці творчі невдачі композитор захворів і був змушений відмовитися від викладацької діяльності.
     Звичайно, музика Чайковського вже оцінена по достоїнству. Чайковському було всього 53 роки, коли він помер, але він дожив до того часу, коли його музику стали виконувати в усьому світі.

 
    Петро Ілліч Чайковський — російський композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч, музичний журналіст; доктор музики. Вважається одним з найбільших композиторів в історії музики.

Бесіда. Терміни.
       Балет – це  синтетичний вид сценічного мистецтва, в якому зміст вистави розкривається в основному засобами танцю, міміки і музики. 
     Цей балет було визнано видатним, і він посів визначне місце серед світових шедеврів балетного мистецтва. «Лускунчик» й нині збирає повні зали та являється одним із найулюбленіших балетів серед глядачів усього світу.

     Вальс — вид парного бального та народного танців, ритмом ¾, який виконується переважно у закритій позиції. Слово «вальс» походить із німецького walzen - кружляти.
     "Раз, два, три" - ось пульсація вальсу, його ритмічна структура. Вальс завжди крутиться. Адже навіть саме слово "вальс" походить від німецького "walzen", що означає "обертатися" або "кружляти". Тому музику вальсу завжди можна відрізнити відчуттям легкого кружляння, швидкого або повільного.

Слухання музики.

Запитання.
§  Розкажіть про свої враження від прослуханої музики?
§  Звучання яких музичних інструментів вам вдалося розпізнати?
§  Чи допомогла вам музика уявити таємний бал квітів?

Про балет «Лускунчик».
     Казка... Скільки привабливого, захоплюючого в цьому слові як для дітей, так і для дорослих.
Адже казка — це чари, незвичайні перетворення, багато несподіванок, щось таємниче, навіть жахливе, але, і це найголовніше — неодмінно щасливий фінал, де добро завжди перемагає зло. 
     А поєднавши казку з музикою, відчуваємо це диво, яке примушує нас хвилюватися і завмирати в очікуванні щасливої миті.
     Саме таким і є балет П. I. Чайковського "Лускунчик" за мотивами казки німецького письменника Е. Гофмана "Лускунчик та король мишей". 
     Музика "Лускунчика" вперше прозвучала 7 березня 1892 року в одному з Петербурзьких симфонічних концертів Російського музичного товариства.
     Брат композитора Модест Чайковський писав: "Успіх нового твору був великим. Із шести номерів сюїти п'ять було повторено за одностайною вимогою публіки".


Повторне слухання, узагальнення.
       Ми знаємо, що всередині кожної людини є не тільки внутрішній слух, а й внутрішньо зір. Твір, який ми сьогодні прослухали, спонукав нас "намалювати" картини природи. І тепер ми з упевненістю можемо сказати, що музику можна бачити.

Скачати одним файлом

Коментарі

Популярні публікації