Й.С. Бах - "Аве Марія"

 
Бесіда.
       Йоганн Себастьян Бах з самого народження був оточений музикою. З'явившись на світ 21 березня 1685 року, він виховувався в сім'ї професійних музикантів. Оскільки батьки Йоганна рано померли, його вихованням зайнявся старший брат, який служив при церкві органістом. Він і навчив Йоганна основам музики.
        Переважно Бах навчався на творах класичної музики, але завжди мріяв дістатися до нот сучасних на той момент композиторів. Ці модні музичні матеріали зберігалися в шафі у брата, який забороняв їх брати. Якось маленькому Йоганну вдалося отримати із замкненої шафи нотний зошит, де у брата були записані твори знаменитих у той час композиторів.  Ночами потайки він переписував ці ноти. Коли піврічна робота уже наближалася до завершення, брат застав його за цим заняттям і відібрав усе, що було зроблено. Ті безсонні години при місячному світлі надалі згубно позначаться на зорі Баха. Але майбутній композитор спересердя пообіцяв собі написати ще кращу музику. І він виконав свою обіцянку.
 
    Й.С. Бах грає на органі.

        Йоганн працював придворним музикантом, доглядачем органу, потім органістом. Саме орган зробив його дуже відомим на Батьківщині. Але він писав музику для різних інструментів. Всього він створив близько 1000 геніальних музичних творів.
        Його роботи давали натхнення майже кожному композитору Європейської традиції, а в майстерності поліфонії - не мав собі рівних серед сучасників.
       28 липня 1750 року Йоганн Себастьян Бах несподівано прозрів, але в цей же день у нього стався серцевий напад, в результаті якого він і помер.

Музичні інструменти.
     Металофон  ударний музичний інструмент. По металевих пластинках, — клавішах інструменту, вдаряють  спеціальними  паличками,  з  наконечниками з пластика або щільної гуми. Клавіатура ксилофона настроюється по звуках, подібно до фортепіанної клавіатури. Звучить металофон дзвінко, коротко, з тихим металічним відлунням.
 
     Скрипка струнно-смичковий музичний інструмент високого регістру. Має народне походження, сучасний вигляд придбала в XVI столітті, отримала широке поширення в XVII столітті. Має чотири струни, звук її тембру вважається найбільш подібним до людського голосу.
 

Слухання музики.


Запитання, бесіда.
      Даний твір І.С. Баха має назву «Аве Марія». Чи знаєте ви, діти, що означає ця назва? (діти припускають варіанти)
     «Аве Марія»  – прекрасний твір, який в усі часи надихав  знаменитих композиторів на створення найдивовижніших за своєю красою мелодій. Це - одна з найпопулярніших католицьких молитов Святій Діві Марії.
        Ця молитва названа за першими двома словами молитви. Також її називають "ангельським вітанням", так як її перша фраза - це вітання архангела Гавриїла, сказане їм Марії в епізоді Благовіщення. Тоді, коли архангел повідомив Діві Марії, що вона буде мати маленького сина – Ісуса Христа.

Повторне слухання, узагальнення.
          Спокійний та протяжний темп створюють відчуття умиротворення, спокою, і глибокого духовного пориву. Цей твір розповідає нам про всю силу любові матері до сина – Діви Марії до маленького Ісусика.


Скачати одним файлом



Коментарі

Популярні публікації