Едвард Ґріґ - "Похід гномів"

Бесіда.
Едвард Ґріґ-норвезький композитор, піаніст, диригент, основоположник норвезької класичної музики. Народився Е. Ґріґ в місті Бергені в сім’ї британського консула. В дитячі роки він навчався музики у своєї матері — піаністки, а вже у 12-річному віці написав свій перший твір для фортепіано.

    Прагнення Е.Гріга до жанру музично-театрального мистецтва знайшло свій вияв у написанні музики до драматичних вистав. Ним, зокрема, була написана музика до драми Г. Ібсена «Пер Гюнт», постановка якої пройшла з величезним успіхом.
    Національні риси в музиці Е. Ґріґа поєднуються з яскравим індивідуальним творчим почерком. Музична мова композитора — своєрідна. Його музика зображує конкретні музичні образи. Тому велике значення в творчості композитора займає програмність, що опирається на втілення вражень від поетичних образів природи, народної фантастики і побуту.
    Е. Ґріґ писав твори у різних жанрах музики.  Але найбільший інтерес митця проявився у галузі інстументальної мініатюри: цикл «Ліричні п'єси» уявляє собою збірник нескладних фортепіанних п’єс.
   Твори Е. Ґріґа завжди користувалися великою популярністю. Завдяки ліричній чарівності і глибокій своєрідності мелодики, особливостям гармонії, почерпнутим з музичного фольклору Норвегії, — вони і в наші дні звучать надзвичайно сучасно. Серед них фортепіанні твори «Пташка», «Навесні», «Похід гномів», «Танець ельфів», «Весільний день у Трольхаугені», сюїта «Пер Гюнт» та інші.
     Серед них є твір, який ми сьогодні слухатимемо - "Похід гномів".

Слухання музики.

Запитання.
     Чи знаєте ви, хто такі гноми? (це казкові маленькі чоловічки) Так, гноми - це фантастичні істоти, некрасиві або навіть потворні карлики. У казках розповідається, що вони охороняють багатства - скрині зі скарбами, які ховають під землею. 
     Як вам здається, про яких гномів розповідається в п'єсі Е. Ґріґа «Похід гномів», про добрих чи злих? (відповіді дітей) Чому ви так вважаєте? (пояснення)

Аналіз твору.
     «Похід гномів» - один з прекрасних зразків музичної фантастики Гріга. Тут протиставлені один одному химерність казкового світу, підземного царства тролів і чарівна краса, ясність природи.
      П'єса написана в тричастинній формі.
Крайні частини відрізняються яскравою динамічністю: в стрімкому русі миготять фантастичні обриси «ходи»
.
Образ середньої частини (сьогодні ми її не слухали) відкривається слухачеві лише після того, як зникли фантастичні видіння. Світле звучання теми асоціюється зі звучанням народної мелодії.

Повторне слухання, підсумок.

     Опишіть своїми словами рух та настрій мелодії. (Спочатку музика була тихою, таємничою, загадковою, ніби підкрадається, потім дуже гучною, злою, а в кінці - знову тихою.)

Ноти Е.Ґріґ - "Похід гномів" можна скачати ТУТ

Скачати одним файлом 

Коментарі

Популярні публікації