Самуїл Майкапар - Цикл "Бірюльки": "Сирітка", "Пастушок", "Маленький командир". ЧАСТИНА 4

 
Бесіда. Композитор.
6 грудня 1867 – 8 травня 1938
Самуїл Мойсейович Майкапар - відомий піаніст і композитор, викладач Петроградської консерваторії, музичний письменник.

       Різнобічно обдарований музикант, Самуїл Майкапар був відомий як автор цілого ряду фортепіанних п'єс для дітей та юнацтва. Зокрема, велику популярність завоював цикл фортепіанних мініатюр «Бірюльки».
      Самуїл Мойсейович Майкапар відомий широкому колу музикантів насамперед як радянський композитор, який все свою творчість присвятив створенню тільки дитячої та юнацької музики. Це ще й видатний радянський педагог, піаніст, автор навчально-методичних робіт, який зробив величезний внесок у розвиток дитячої та юнацької музичної освіти. Основний принцип усієї творчості С.Майкапара, який він втілював все своє творче життя, - що «вимоги маленьких художників ті ж, що і у дорослих виконавців» і що «для дітей треба писати так само, як і для дорослих, тільки краще».

Бесіда. Цикл фортепіанних п’єс «Бірюльки».
       В цьому фортепіанному циклі зібрані різноманітні невеликі п'єски для маленьких піаністів.
       На попередніх уроках ми уже розглядали твори, присвячені опису природи («Осінь», «Хмари пливуть», «Метелик», «Навесні»),  звуконаслідувальні п'єси («Ехо в горах», «Музична скринька») і твори, які розкривають наше образне мислення (Колискова», «В садку»).  
       Сьогодні ж ми продовжимо розглядати твори з даного фортепіанного циклу, але тепер вони будуть зображувати для нас музичні портрети - «Сирітка», «Пастушок», «Маленький командир».  

Слухання музики.
      Спочатку ми «познайомимось» із кожним персонажем по черзі, а потім поговоримо про них по окремості.

«Сирітка».
 


«Пастушок».


 «Маленький командир».

Обговорення.
     «Сирітка». Музика тут дуже сумна, тиха і жалібна. Слухаючи її, хочеться поспівчувати тому, про кого вона написана, або навіть поплакати. Здається, дитина сумно розповідає щось, скаржиться на свою долю, нелегке життя. Мелодія звучить так сумно, немов співає самотній сиротливий голос дитини.

      «Пастушок». Ясним сонячним днем ​​він вийшов на літній квітучий луг біля річки. Щоб не нудьгувати, пастушок грає на маленькій сопілці. Світлий, радісний наспів дзвенить над луками.
       П'єса виконується в досить швидкому темпі, легко, безтурботно. Ясне та чітке звучання дрібних нот схоже на звучання сопілки. Слід звернути увагу на зміну настрою в середній частині п'єси. Можливо, серед ясного неба з'явилися хмарки, став накрапати дощ, можливо сам пастушок задумався про щось, згадав сумні моменти свого життя.

      «Маленький командир». І інший портрет: хлопчик – дуже войовничий, мужній та відважний, - про це нам розповідає музика. Гучним голосом він енергійно віддає чіткі та впевнені накази, акцентуючи кожне своє слово. Ми не знаємо, кому вони призначаються - олов'яним солдатикам, м'яким іграшкам або його кращим друзям-дітлахам. Музика нас переконує, що будь-який наказ такого командира буде беззаперечно виконаний, тому що він сам сповнений твердості і рішучості.

Повторне слухання, узагальнення, висновок.
    Ось які абсолютно різні, не схожі один на одного портрети-образи представив нам композитор. У кожному з них вгадується недорослий, а дитина. І про кожен нам розповідає чудова музика. 

Для того, щоб скачати НОТИ творів "Сирітка", "Пастушок" та "Маленький командир" натисніть на їхні назви, виділені іншим кольором.

Скачати одним файлом

Коментарі

Популярні публікації