Грузія, Вірменія. Georgia, Armenia (4 клас)



Я запрошую вас у цікаву мандрівку до країн Закавказзя, в якій ми познайомимося з музичною культурою закавказьких народів.
Щоб зрозуміти музику народів Закавказзя, необхідно, перш за все, ознайомитися з їхньою природою.
Ланцюжки гір Великого Кавказу зі сніжними вершинами, глибокі ущелини, на дні яких стрімко біжать гірські річки, ліси на схилах гір, зелені долини з садами та виноградниками, морський прибій, який то набігає на берег з тихим шелестом, то розбивається об прибережні скелі з ревінням та гуркотінням, – така природа Закавказзя.
   

Своєрідні, надзвичайно цікаві народи цього регіону – грузини, вірмени та азербайджанці.
Яскравим є і національний колорит музики кавказьких народів, адже на характері музики відбивається вдача народу, особливості народного говору. Музика кавказьких народів, здебільшого стрімка й запальна, буває дуже співучою і ліричною, відрізняється своєю емоційною насиченістю, енергією, ритмічними та мелодійними особливостями, а також вокальним багатоголоссям, їй властиві «гострий» ритм, яскраві акценти,  велика роль ударних інструментів (гавал, доул або гуимцаєг).
          Інший популярний тип північнокавказьких інструментів - струнно-смичковий кобуз. Ідентичний йому - осетинський «х'ісин фæндир», кабардинська «шичепшина», а у чеченців і інгушів - «адхоку-пондура», «атух пондура», і нарешті у дагестанців - «Чага» і «кеманча».

Є у північно-кавказців і своя балалайка: осетинський «дала-фæндир», кабардинский «апе-пшине», балкарський «кил-кобуз», чечено-інгушський «дечік-пондур», «мірза-пондур» і копія інструменту дагестанських народів - «агач-кобуз».

     
Розпочнемо нашу подорож з Грузії.

Народна музика різнобарвної Грузія має давню історію. Пісенна творчість грузинів переважно лірична, адже в ній оспівується саме життя. Грузинські мелодії надзвичайно гарні, а ритми пісень завжди запрошують до танців!
Танцювальні ансамблі тут, як правило, дуже численні. Кожен регіон країни має свій особливий танець.

Найбільшої популярності набула лезгинка — один із традиційних кавказьких танців. Танцюристи, наче змагаючись, демонструють віртуозність, спритність і невтомність. Виконують його як сольний чоловічий танець, а також у парі з жінкою.

«Сухишвили»-Sukhishvili


 
Інша гірська країна, що на сході, — Вірменія — славиться відомими композиторами, зокрема, неперевершеним Арамом Хачатуряном. Його музика привертає увагу тим, що в ній зображається темперамент, життєрадісність вірменського народу. У більшості творів Хачатуряна можна почути народні мелодії.

Перші музичні враження маленького Арама — це народні пісні у виконанні матері. Хлопчикові  дуже подобалося слухати і народних співаків — ашугів, які виконували грузинські, вірменські та азербайджанські пісні. Ашуги, як і скоморохи, були співаками і поетами, виконуючи героїчні пісні у супроводі тару.
У своїй творчості А. Хачатурян успішно поєднує найкращі здобутки народної творчості Вірменії, Грузії, України тощо.
А.Хачатурян "Гопак" з балету "Гаяне "

У виконанні оркестру ми почули своєрідне звучання знайомого нам українського танцю. Це схоже на український гопак із вірменським колоритом.


Обери слова, які характеризують цей твір.

Музична гра «Лезгинка»
      На ігровому майданчику ви будете танцювати лезгинку.
Оберіть ударні та шумові інструменти і спробуйте створити музичний супровід до танцю. Рухами тіла зобразіть характер народного танцю Закавказзя.
      Подивіться відеофрагмент із виступом ансамблю грузинського танцю, який виконує лезгинку. Чи схожі ваші рухи на рухи професійних танцюристів?
      Розкажіть про особливості темпераменту і характеру танцю.

·        Які особливості музики Закавказзя ви знаєте?
·        Які музичні інструменти поширені серед цих народів?
·        Що таке лезгинка? Назвіть характерні риси закавказького танцю.
·        Який музичний твір українського народу допоміг познайомитися нам з Вірменією?


Сьогодні ми познайомилися з особливостями музики народів Закавказзя, а також на прикладі гопака з балету «Гаяне» Арама Хачатуряна зрозуміли, що якою б незвичною не була музика, якому б народові вона не належала, ми завжди зможемо відчути її танцювальний характер.

Коментарі

Популярні публікації