«Загадкові Китай та Японія. Mysterious China and Japan» (4 клас)


·        Які особливості музики Закавказзя ви знаєте?
·        Які музичні інструменти поширені серед цих народів?
·        Що таке лезгинка?
·        Назвіть характерні риси закавказького танцю.
·        Який музичний твір українського композитора допоміг познайомитися нам з Вірменією?

Символом миру і дружби між народами є відомий малюнок Пабло Пікассо «Голуб миру», який «перенесе» нас з до Японії, Китаю та Індонезії — країн сонця, що сходить.

Перший Голуб Миру Пікассо, обраний емблемою для Першої міжнародної конференції миру в Парижі в 1949 році, був традиційною, реалістичною картиною голуба. Пікассо пізніше розробив це зображення у простий графічний малюнок, який є одним із найбільш впізнаваних символів світу. Він також назвав свою четверту дитину "Палома", іспанським словом "голуб".
Picasso's first Dove of Peace, chosen as the emblem for the First International Peace Conference in Paris in 1949, was a traditional, realistic picture of a pigeon. Picasso later developed this image into a simple, graphic line drawing that is one of the world's most recognisable symbols of peace. He also named his fourth child 'Paloma', the Spanish word for 'dove'.

  
Творчість китайського народу багата на оригінальні пісні й танці. Пригадайте  балет «Лускунчик», який написав російський композитор Петро Чайковський. Друга дія балету відбувається в Королівстві солодощів. На святі танцюють всі: шоколад, кава та чай, — утворюючи веселий дивертисмент, тобто розваги.
Дивертисмент — це танцювальна сюїта, яка складається із сольних танцювальних номерів в опері чи балеті.
Кожен танець має свою назву: арабський танець (кава), китайський танець (чай), іспанський танець (шоколад) тощо. Китайський танець у «Лускунчику» жвавий і веселий.

Слухання: Китайський танець із балету «Лускунчик».

·        Який інструмент виконує мелодію?
·        Який характер танцю?
·        Що виникло в уяві під час прослуховування?

Додаткове слухання: Арабський танець та іспанський танець.


 
Розповідь про Японію.
В Японії чимало діючих вулканів; це є однією з причин частих землетрусів. Найбільший згаслий вулкан – Фудзіяма – є символом цієї країни і предметом напіврелігійного поклоніння.
Японія – високорозвинута індустріальна держава; вона славиться якістю та сучасністю своєї техніки, побутових приладів тощо.
Вона також давньої та високорозвиненої культури. Викликає захоплення мистецтво японських майстрів: живопис, архітектура, література, театр і декоративне мистецтво (наприклад, ікебана – вміння складати квіткові композиції, бонсай – вирощування карликових кімнатних дерев).

  
    
Далеко за межі держави вийшли традиційні японські види спорту – боротьба дзюдо, бокс і карате.
Дуже складною є японська писемність. Основу її складають ієрогліфи, запозичені в китайців і пристосовані до особливостей японської мови. Щоб прочитати газету, потрібно знати біля 2 тис. знаків, а взагалі їх більше 10 тис.

Японська музика чимось схожа на китайську. Дуже давно японці навчалися музиці в Китаї, звідти і привезли додому чимало музичних п’єс.
В Японії існує особливий музичний стиль - «театр но». Це поєднання музики, танцю, поезії. Актори під барабанні ритми промовляють вірші і танцюють, а музиканти акомпанують їм на флейтах і струнних інструментах - сямісенах. Звучання національних японських інструментів за своїм звуковим тембром значно відрізняється від звичних для нас інструментів.


Своєрідна і музична мова японського народу. Послухайте японську народну пісню «Вишня» («Сакура»). Вона виконується на музичному інструменті кото, історія якого налічує більше тисячі років. Він був завезений до Японії з Китаю в період Нара (710–793 рр. н. е.)

·        Що незвичайного ви чуєте у звучанні музики?

Характер музики створює образ чогось ніжного, дорогого людині. У ній розповідається про вишню. Цьому дереву приділена така увага, оскільки японці щороку з особливим трепетом чекають весняного цвітіння сакури – японської вишні. У ці дні вони милуються рожевими, махровими, ніжними квітами. Вишню (як і хризантему) вважають національним символом Японії.
Мелодика пісні є своєрідною. Вона будується на пентатоніці (одному з ладів народної музики).

Пентатоніка – це п’ятиступеневий звукоряд, в якому відсутні напівтони.
Характерною особливістю цього ладу є п’ятизвуччя. Якщо зіграти на фортепіано на чорних клавішах, ви почуєте саме пентатоніку. Угорський композитор і педагог Золтан Кодай говорив, що пентатоніка є зручнішою для розвитку слуху, її легше сприймати та виконувати.
Видатний російський композитор і педагог Дмитро Борисович Кабалевський використовував мелодії японських народних пісень своїй творчості.
Прослухайте варіації на тему японської народної пісні «Вишня» у виконанні гітари.

Слухання: Варіації на японську народну тему

Варіації – це форма музики, яка складається з теми та її видозмінених повторень (варіацій). A+B+A+C+A
·        Як відбувається інтонаційний розвиток японської мелодії у варіаціях?
·        Як змінюється характер інтонації?

Сьогодні ми познайомилися з музикою народів Сходу. Незважаючи на її своєрідність, вона нам зрозуміла, адже музична мова є інтернаціональною.

Коментарі

Популярні публікації