Музика та інші види мистецтва. Music and other arts (5 клас)



Мистецтво поділяється на кілька видів. Просторові мистецтва (архітектура, скульптура, живопис, графіка, фото-мистецтво, декоративно-прикладне мистецтво, дизайн). Часові мистецтва (музика, література). Синтетичні мистецтва - простір та час (кіномистецтво, театральне мистецтво, хореографія, циркове мистецтво).

Art is divided into several types. Space Arts (architecture, sculpture, pictorial art, graphic art, photo art, decorating and applied art, design). Time arts (music, literature). Synthetic arts - space and time (cinema art, drama, choreography, circus art).
  

Гра «Знайди пелюстку для квітки»
Кожній дитині вчитель роздає картки на яких намальована середина квітки (з написом мистецтво) і окремі картки - пелюстки з написами видів мистецтва (література, театр, живопис, кіномистецтво, цирк і т.д.), а також з різними словами які не відносяться до мистецтва. Серед розмаїття написів на картках діти повинні вибрати тільки ті, які стосуються видів мистецтва і створити квітку.
Щоб завантажити завдання в форматі Word, натисніть ТУТ

Ми всі любимо слухати музику, але мало хто замислювався над тим, що таке музика. Що є музика для людини? Музика — це мистецтво створення звуків, за допомогою якого можна передавати почуття та настрої.
Між різними видами мистецтва існує тісний зв’язок. З мистецтвом слова - поезією, літературою - у музики є багато спільного. Їм властиво передавати життя в русі і розвитку. Спільним є те, що ці мистецтва людина сприймає за допомогою слуху. Це більш за все відноситься до віршів. Віршована мова особливо близька музиці. Завдяки «дружбі» музики та літератури з’явилися різноманітні вокальні жанри, музично – сценічні види мистецтва. Поєднання  літератури, хореографії, музики подарувало світові балет.

There is a close connection between different types of art. Music has much in common with the art of word, poetry, literature. The common thing is that these arts are perceived by a person through hearing. Poetic language is especially close to music. Various vocal genres have arisen due to the "friendship" of music and literature. A combination of literature, choreography and music presented the ballet to the world.

Dance of the Sugar Plum Fairy from The Nutcracker (The Royal Ballet)


Балетмейстер (нім. Ballettmeister — «постановник балету») — автор і постановник шоу-балетів, танців, хореографічних номерів, танцювальних сцен в опері та опереті, керівник балетної трупи.

Кожен художній фільм супроводжується музикою, крім того завдяки музиці ми можемо визначити жанр кінофільму. Більшість з нас любить мультфільми і любов ця не залежить від віку. Добрі і смішні, зворушливі і таємничі сюжети не залишають байдужими ні дитини, ні дорослого. Класична музика звучить в дуже-дуже багатьох мультфільмах і мультиплікаційних серіалах і часом недосвідчені глядачі навіть не здогадуються, що це класика. У більшості випадків вона служить тільки як допоміжний фон для основного дії, але є мультфільми де класична музика є головною дійовою особою або виконує особливо важливу роль у розвитку сюжету.

Each movie is accompanied by music, and thanks to music, we can determine the genre of the movie. Most of us love cartoons and this love does not depend on age. Classical music sounds in a lot of cartoons and sometimes inexperienced viewers do not even realize that it's a classic. Usually music is the background for the main action, but there are cartoons where classical music is the main actor or plays a particularly important role in the development of the plot.

Keyboard Capers  Full Episode  Mr. Bean Official Cartoon

Tom & Jerry | Face the Music! | Classic Cartoon Compilation | WB Kids


 Такий вид мистецтва як цирк неможливо уявити без музики. Згадайте, кожна циркова виставу починається однаково: гасне світло, і оркестр починає грати увертюру. У цирку половина успіху артиста - це музичний супровід, що створює особливий настрій у глядачів.
The circus is a kind of art that can not exist without music. Each circus performance starts the same way: the light turns off, and the orchestra begins to play an overture. Half of the artist's success is a musical accompaniment that creates a special mood for the audience.

The Greatest Show - The Greatest Showman HD Opening Song

Музика володіє дивовижною силою впливу на людину і тому вона є одним з прекрасних і дуже сильних засобів його внутрішнього розвитку. Людина переживає музику так, як переживала би реальні події в своєму житті, і знайомство з музикою - це можливість отримання позитивного життєвого досвіду.
Музика є частиною нашого життя. Без неї наше життя було б нудне і одноманітне. Вона завжди поруч з нами, навіть якщо ми її не відчуваємо. Музика може підняти настрій, коли нам сумно; вона може розділити з людиною радість і смуток, зробити його добрішим і краще. Музика може змінити світогляд людини, її ставлення до життя.

Великий італійський художник Леонардо да Вінчі назвав музику «сестрою живопису». І дійсно, ці два види мистецтва розвивалися паралельно, стикаючись не менш тісно, ніж музика і поезія. Музиканти і музика, музичні інструменти служили улюбленою моделлю для образотворчого мистецтва у різні часи.
The great Italian artist Leonardo da Vinci called music "the sister of painting". Indeed, these two types of art developed in parallel. Musicians, music and musical instruments have served as a favorite model for the visual arts at various times.

Музика може викликати в нашій уяві будь-які зорові образи, вдивляючись в картини, ми можемо почути в своїй уяві ту чи іншу музику. Ці два мистецтва різні, але їх жанри можуть бути однакові.
Music can help our imagination to see visual images. Looking at the pictures, we can hear in our imagination some music. The two arts are different, but their genres may be the same.

Ви, напевно, вже зрозуміли, що музика і живопис пов'язані між собою. Але не тільки загальні теми і жанри об'єднують ці два види мистецтва. Багато понять з області живопису увійшли в музику і навпаки. Назвіть, яке поняття з музики - в живопис, а яке з живопису в музику?  Давайте пояснимо кожне поняття.
You probably already understand that music and painting are related. Many concepts in the field of painting came into music. And musical terms appeared in painting. Let's explain each concept.

Діти з допомогою вчителя пояснюють сенс кожного поняття і визначають, до якого виду мистецтва вони відносяться.
Звукова палітра
Sound palette
Кольорова гама
Color scale
Музичний живопис
Musical painting
Мальовнича музика
Picturesque music
Холодні і теплі тембри
Cold and warm timbres
Ритмічний малюнок
Rhythmic pattern
Мелодійна лінія
Melody line
Світлі і похмурі тони
Light and dark tones


Коментарі

Популярні публікації